Belgienii au ajuns la un acord în privinţa CETA

Autorităţile belgiene au ajuns joi la un compromis pe tema acordului de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada, acord cunoscut sub numele de CETA, a informat postul public belgian RTBF, citat de EFE.
Economica.net - joi, 27 oct. 2016, 10:11
Belgienii au ajuns la un acord în privinţa CETA

Premierul belgian Charles Michel a anunţat joi că s-a ajuns la o poziţie comună a Belgiei cu privire la acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Canada (CETA), ceea ce ar deschide calea semnării unui astfel de acord, transmit agenţiile internaţionale de presă.

S-a ajuns ‘la un acord’, a declarat joi Michel, la încheierea unei noi reuniuni cu diferitele regiuni şi comunităţi lingvistice belgiene. Este ‘o veste bună pentru Belgia la nivel european’, a spus Michel.

‘În sfârşit am ajuns la un acord între belgieni’, a declarat la rândul său premierul regiunii belgiene Valonia, socialistul Paul Magnette, care se opunea semnării CETA în forma iniţială. ‘Valonia este extrem de fericită că solicitările noastre s-au putut face auzite’, a adăugat el.

Documentul urmează să fie trimis acum ambasadorilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene şi parlamentelor regionale belgiene. Textul va ajunge şi pe masa oficialităţilor canadiene, care urmează să se pronunţe asupra textului înainte ca acordul să poată fi semnat, menţionează DPA.

Parlamentele regionale ale Belgiei au la dispoziţie până vineri la miezul nopţii să-şi dea acordul asupra noului text, a scris Charles Michel pe Twitter. ‘Acord belgian pe tema CETA. Toate parlamentele (regionale belgiene) pot acum să aprobe (acordul) până mâine (vineri) la miezul nopţii. O măsură importantă pentru UE şi Canada’, a adăugat Michel.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că nu va lua legătura cu premierul canadian Justin Trudeau până la încheierea acestui proces. ‘Sunt bucuros pentru veştile bune primite de la premierul Charles Michel. Doar atunci când toate procedurile vor fi finalizate pentru semnarea CETA îl voi contacta pe premierul Justin Trudeau’, a scris Tusk pe contul său de Twitter.

De câteva zile, guvernul federal belgian încerca în zadar să convingă Valonia, regiunea Bruxelles-Capitală şi Comunitatea lingvistică franceză din Belgia să revină asupra opoziţiei lor faţă de acordul de liber-schimb dintre UE şi Canada, care bloca semnarea CETA de către Belgia şi, prin urmare, de către întreaga Uniune Europeană.

Miercuri seara, în lipsa unui acord din partea Belgiei, summitul european care urma să aibă loc joi la Bruxelles pentru semnarea CETA a trebuit anulat. ‘Summitul de astăzi (joi) a fost anulat. Pentru moment, nu a fost stabilită nicio nouă dată’, a confirmat pentru AFP o sursă europeană.

La Ottawa, premierul canadian Justin Trudeau transmisese că şi-a anulat vizita la Bruxelles. Dar Canada rămâne dispusă ‘să semneze acest acord important atunci când Europa va fi pregătită’, reiterase miercuri seară ministrul comerţului internaţional, Chrystia Freeland.

Oponenţii din Belgia ai CETA criticau îndeosebi mecanismul de arbitraj (ICS) care urma să fie introdus în caz de conflict între un investitor şi un stat. Ei se temeau deopotrivă de consecinţele respectivului acord pentru sectorul agricol, o miză enormă pentru Valonia.

Te-ar mai putea interesa și
ANAF a dat amenzi și a dispus confiscări în valoare totală de peste 117 de milioane de lei în urma controalelor realizate în perioada septembrie – decembrie 2024
ANAF a dat amenzi și a dispus confiscări în valoare totală de peste 117 de milioane de lei în urma controalelor realizate ...
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au aplicat amenzi de 47,3 milioane de lei şi au confiscat bunuri, venituri ilicite şi numerar în cuantum de 69,8 milioane de lei, în......
În acest an, Moșul ne aduce inflație în cutia de ciocolată și în ceașca de cafea
În acest an, Moșul ne aduce inflație în cutia de ciocolată și în ceașca de cafea
Având în vedere că mai este doar o zi până la Crăciun, o perioadă în care dulciurile sunt la mare căutare, prețurile ...
Dräxlmaier, companie cu o importantă activitate în România, va renunța la 600 de locuri de muncă
Dräxlmaier, companie cu o importantă activitate în România, va renunța la 600 de locuri de muncă
Compania germană Dräxlmaier, care activează în România la Hunedoara, Codlea, Satu Mare, Pitești și Timișoara, va ...
Guvernul spaniol prelungește în 2025 perioada de aplicare a taxei temporare pe profiturile excepționale ale companiiilor energetice
Guvernul spaniol prelungește în 2025 perioada de aplicare a taxei temporare pe profiturile excepționale ale companiiilor ...
Guvernul de la Madrid a emis un decret ce prevede extinderea în 2025 a taxei temporare pe profiturile excepţionale ale ...