Belgienii de la WDP au în construcţie proiecte logistice de 25 de milioane de euro la Sibiu, Brăila şi Râmnicu Vâlcea
Dezvoltatorul belgian Warehouses DePauw (WDP) are în construcţie patru proiecte cu o valoare investiţională de 25 de milioane de euro şi o suprafaţă totală de peste 40.000 de mp. Compania a finalizat în cel de-al treilea trimestru al acestui an două unităţi, la Braşov şi Ploieşti, se arată în cel mai recent raport financiar al companiei.
Proiectul de la Braşov are o suprafaţă de 5.000 de mp la Braşov, acolo unde compania Inter Cars şi-a dublat prezenţa şi a semnat cu WDP pentru o perioadă de zece ani. Unitatea de la Ploieşti are o suprafaţă de 12.000 de mp şi a fost predată companiei Federeal-Modul, producător şi furnizor pentru industria auto. Federal-Mogul a semnat un contract de închiriere pe o perioadă de zece ani. Investiţia în unitatea de la Braşov se ridică la două milioane de euro, în timp ce pentru unitatea de la Ploieşti investiţia a fost de şapte milioane de euro.
Patru proiecte în construcţie
În proiectul de la Brăila, WDP construieşte pe un teren din apropierea Dunării, luat în concesiune, un depozit de 16.000 de mp pentru japonezii de la Yazaki. Contractul de închiriere a fost semnat pentru o perioadă de 15 ani, cu opţiune de extindere. Investiţia necesară este de nouă milioane de euro şi va fi finalizată în această toamnă.
O altă unitate, de 12.000 de mp, se construieşte la Râmnicu Vâlcea pentru Faurecia, un jucător important pe piaţa componentelor auto, care se va muta aici în primul trimestru al anului viitor. Investiţia pentru această fază a proiectului se ridică la circa opt milioane de euro.
La Sibiu, WDP construieşte noi unităţi pentru Siemens şi DPD. Pentru cei de la Siemens, compania construieşte un depozit logistic cu o suprafaţă de aproximativ 8.000 de mp, iar contractul este semnat pentru o perioadă de zece ani. Finalizarea depozitului este programată pentru cel de-al doilea trimestru din 2016, iar investiţia necesară este de cinci milioane de euro.
Pentru DPD, dezvoltatorul construieşte un depozit şi birouri cu o suprafaţă de 4.500 de mp. Perioada contractuală este de 15 ani, iar finalizarea unităţii este prevăzută tot pentru cel de-al doilea trimestru al anului viitor. Investiţia se ridică la circa trei milioane de euro.
Valoarea totală a portofoliului deţinut de WDP pe pieţele pe care activează a fost la sfârşitul lunii septembrie 2015 de 1,75 miliarde de euro. Valoarea totală a proiectelor aflate în curs de execuţie, inclusiv cele din România, se ridică la 68,6 milioane de euro. În plus, compania mai deţine terenuri în Belgia, Franţa şi România, cu o valoare totală de 47,9 milioane de euro.
La sfârşitul lunii septembrie, WDP avea în România trei proprietăţi închiriate, cu o suprafaţă totală de aproape 26.000 mp şi terenuri de aproape 100 de hectare. Valoarea totală a proprietăţilor din România se ridică la 40,3 milioane de euro, reprezentând 2% din valoarea totală a portofoliului.
Dintre toate ţările în care este prezentă compania WDP – Belgia, Olanda, Franţa, proprietăţile din România au cel mai mare randament investiţional, de 8,9%.
În total, WDP deţine o suprafaţă de spaţii logistice şi industriale de proape trei milioane de mp şi 135 de proprietăţi închiriabile.
WDP este cel mai mare operator de pe piaţa belgiană a proprietăţilor semi-industriale şi se concentrează pe construcţia de spaţii logistice, cu un portofoliu de proprietăţi care totalizează trei milioane de mp în Belgia,Olanda, Franţa şi România. WDP a vândut în 2012 subsidiara din Cehia, cu un portofoliu evaluat atunci la 25 de milioane de euro.
Se încinge piaţa
Piaţa spaţiilor industriale şi logistice a cunoscut o revigorare în 2015. Cel mai recent anunţ priveşte proprietăţile Valad Europe în România, companie deţinută de australienii de la Cromwell, care se pregătesc de vânzarea proprietăţilor din regiune. ECONOMICA.NET a relatat recent că un fond de investiţii din Elveţia intenţioneauză să preia portofoliul CEIF. În România, Valad Europe are spaţii logistice cu o suprafaţă totală de 116.000 de mp şi se află pe locu patru în topul celor mai mari properitari de spaţii logistice.
Activii au fost şi cei de la CTP, care au bifat cinci tranzacţii: Mercury Logistic Park, parcul Cefin de la Arad, Deva Logistic Center , ProLogis Park şi Bucharest West. CTP se plasează astfel pe primul loc în topul celor mai mari proprietari.
CITEŞTE ŞI Topul celor mai mari proprietari de spaţii logistice şi industriale din România