Belgradul autorizează reluarea lucrărilor de exploatare a unei mine mari de litiu, proiect foarte criticat de organizațiile de mediu
Guvernul „ia măsuri pentru restabilirea ordinii juridice existente înaintea adoptării reglementării declarate neconstituţionale”, menţionează guvernul sârb în anunţul său.
Marele zăcământ de litiu care va fi exploatat de Rio Tinto lângă oraşul Loznica, în vestul Serbiei, a fost sursa a numeroase dispute politice în ultimii ani. În timp ce activiştii ecologişti estimează că exploatarea va polua ireversibil terenurile agricole şi resursele de apă potabilă în zonă, oficialii guvernamentali sârbi au dat de înţeles că sunt favorabili proiectului, ţinând cont de efectele economice pozitive ale exploatării litiului, mineral esenţial în producţia de vehicule electrice.
Însă protestele masive din anul 2022 împotriva acestei exploatări au forţat atunci Guvernul de la Belgrad să suspende autorizaţia exploatării. În cele din urmă, decizia recentă a Curţii Constituţionale a oferit acum executivului un nou argument pentru a-şi susţine punctul de vedere favorabil exploatării.
După oprirea lucrărilor în 2022, preşedintele sârb Aleksandar Vucic declarase că, dacă Rio Tinto va prezenta garanţii de mediu adecvate, „mina s-ar putea deschide în 2028”. El a insistat din nou asupra acestui lucru într-o declaraţie luni. „Noi credem că mina nu va pune în pericol pe nimeni şi nimic, dar trebuie să primim mai întâi garanţii din partea Europei că mediul şi viaţa cetăţenilor de rând vor fi protejate şi îmbunătăţite cu noi locuri de muncă şi salarii mai bune faţă de cele din prezent”, a spus preşedintele Vucic.
La rândul său, premierul sârb Milos Vucevic (foto) a afirmat luna trecută că nu va lăsa niciodată pe „nimeni să distrugă râuri, câmpuri, păduri şi munţi”, adăugând totuşi că, „dacă Serbia are un asemenea potenţial economic, interesant pentru întreg continentul european”, atunci exploatarea acelei mine poate fi un punct de cotitură nu numai economic, ci şi politic.
Descoperite în 2004, rezervele de litiu ale minei din regiunea sârbă Jadar sunt printre cele mai mari din Europa şi ar putea, potrivit companiei Rio Tinto, să producă anual o cantitate suficientă pentru 1,1 milioane de vehicule electrice şi să acopere 90% din nevoia de litiu a Europei.