Belgradul şi Priştina au ajuns la un acord privind libera circulaţie a oficialilor sârbi în Kosovo
Cei doi şefi de Guvern au avut „o reuniune importantă şi utilă”, care s-a încheiat luni seara târziu, cu reprezentanta diplomaţiei europene, Catherine Ashton, care mediază de doi ani dialogul dintre Belgrad şi Priştina, a declarat o purtătoare de cuvânt a lui Ashton, Maja Kocijancici.
Dacici a ameninţat anterior că va pune capăt acestui proces, după ce autorităţile kosovare i-au respins, la 2 octombrie, cererea de a vizita un oraş din sudul Kosovo, unde populaţia este formată în principal din etnici sârbi.
„Am convenit să stabilim un mecanism care va permite vizite fără probleme ale oficialilor sârbi în Kosovo”, a declarat el, după reuniunea de la Bruxelles, potrivit postului de televiziune sârb, RTS.
„Kosovo va respecta acordul privind libera circulaţie fără discriminare. Dacă partea sârbă va înainta cereri, în conformitate cu procedura în vigoare, acestea vor fi tratate în mod adecvat”, a afirmat Thaci, potrivit postului de televiziune kosovar KTV.
De asemenea, potrivit lui Dacici, Belgradul şi Priştina au ajuns la un acord care permite persoanelor strămutate în timpul conflictului din Kosovo să fie înregistrate, pentru a putea vota la alegerile locale din 3 noiembrie.
Buna desfăşurare a acestor alegeri face parte din acordul semnat în aprilie, privind normalizarea relaţiilor între Belgrad şi Priştina.
Dacici a afirmat că va cere să efectueze o vizită în Kosovo, pentru „a-i îndemna pe (etnicii) sârbi să voteze în alegerile locale”, boicotate în 2010.
Uniunea Europeană (UE), la care Serbia speră să adere, subliniază necesitatea unui „proces electoral corect” pentru a favoriza normalizarea relaţiillor dintre cele două state. Astfel, UE urmează să trimită o echipă de observatori pentru monitorizarea acestor alegeri.
În cadrul ultimei întâlniri la Bruxelles, pe 2 septembrie, premierii Dacici şi Thaci au ajuns la un acord în domeniul energiei şi a telecomunicaţiilor.