„În perioada de suspendare (a plăţilor în cadrul POSDRU – n.r.), preocuparea Ministerului Muncii a fost ca niciun beneficiar să nu sufere astfel că, în intervalul februarie – martie 2012, am plătit din bugetul de stat către beneficiari peste 480 milioane lei, sumă care va fi rambursată integral de către Comisia Europeană, odată cu reluarea plăţilor”, a spus ministrul muncii.
Potrivit Claudiei Boghicevici, Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor întrerupte în 21 februarie iar această decizie s-a bazat pe „recunoşterea progreselor făcute de Autoritatea de Management şi de Organismele Intermediare în gestionarea simultană a problemelor de management şi de îmbunătăţire a plăţilor către beneficiar”, scrie Agerpres.
Ministrul Muncii a menţionat că România nu a fost singurul stat pentru care Comisia Europeană a luat decizia de întrerupere a plăţilor, o hotărâre similară aplicându-se şi unor vechi state membre ale UE precum Germania şi Franţa. Referindu-se la momentul 21 februarie, când a fost decisă întreruperea plăţilor în cadrul POSDRU, ministrul muncii a arătat că imediat conducerea Autorităţii de Management a fost înlocuită.
„În 44 de zile, o nouă echipă, am reuşit să remediem deficienţele semnalate de Autoritatea de Audit”, a spus Claudia Boghicevici, care a menţionat că intenţia sa şi a Autorităţii de Management este ca proiectele POSDRU să nu mai fie „cenuşăreasa fondurilor europene”.
„Cu o rată de absorbţie de 5,5%, cu plăţi întrerupte şi rezultate prea puţin concrete, situaţia de la POSDRU nu mai poate fi tolerată”, a subliniat ministrul muncii.
Între schimbările preconizate se numără modificarea regulilor şi condiţiilor de eligibilitate în cazul POSDRU. „Vreau ca tot mai mulţi bani să ajungă la grupurile ţintă, adică la cetăţeni şi mai puţini bani să meargă pe salarii pentru echipele de management”, a subliniat Boghicevici.
Pentru o transparenţă totală, există un registru unic on-line de rambursare pentru urmărirea plăţilor. Colaborarea cu DNA va face posibilă verificarea instantanee a oricăror suspiciuni sau nereguli, a menţionat ministrul muncii adăugând că „verificările vor fi externalizate la locul de implementare al proiectelor”.
În legătură cu proiectele critice sau mari întârzieri în implementare sau în execuţia bugetului, Claudia Boghicevici a arătat că până în iunie va fi finalizată analiza acestora. „În funcţie de rezultate, vor fi luate imediat măsuri de reziliere a contractelor şi de reutilizare a sumelor pentru noi proiecte”, a precizat Claudia Boghicevici.
În încheiere, aceasta a declarat că banii europeni au un unic scop, pregătirea oamenilor pentru a-şi găsi mai uşor un loc de muncă. „Nu ne mai permitem să facem formare profesională doar ca să spunem că am atras fonduri europene (…) formarea profesională trebuie să ajute la creşterea gradului de ocupare”, a afirmat ministrul muncii.
Comisia Europeană a informat Guvernul că se vor relua rambursările de bani europeni în Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), însă cu aplicarea unor corecţii financiare preventive de 10%.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a explicat, marţi, că decizia Comisiei Europene este o măsură excepţională, având în vedere situaţia economică a ţării.
Finanţarea totală alocată prin Programul Operaţional Sectorial ‘Dezvoltarea Resurselor Umane’ pentru întreaga perioadă de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,25 miliarde euro, din care contribuţia UE este de 3,47 miliarde euro.