Beneficiarii POSDRU, nemulţumiţi de blocajele apărute, protesează mâine, în Capitală

Economica.net
23 10. 2012
fonduri_ue__proiecte__46130100

Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, alături de parteneri din sindicate şi IMM-uri, au anunţat că miercuri, începând cu ora 10.30, va avea loc un marş organizat pe traseul Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Guvern, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU).

Beneficiarii POSDRU spun că vor protesta faţă de repetatele blocaje în funcţionarea Programului, cauzate de „lipsa de transparenţă, ineficienţa şi incompetenţa persoanelor responsabile de derularea fondurilor europene în România”.

„Problemele sistemice cu care se confruntă beneficiarii POSDRU determină dispariţia unora dintre cele mai active organizaţii neguvernamentale din România sau au afectat ireversibil activitatea acestora: multe dintre organizaţiile care coordonează proiecte structurale sunt deja expuse unor executări silite pentru neplata obligaţiilor sau sunt obligate să facă concedieri în rândul angajaţilor. Nu în ultimul rând, multe ONG-uri îşi închid forţat proiectele, ceea ce produce efecte dramatice asupra beneficiarilor finali”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Iniţiatorii acţiunilor de protest precizează că li se vor alătura beneficiari finali ai proiectelor structurale, printre care persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, beneficiari ai serviciilor sociale şi educaţionale oferite, grupuri sociale dezavantajate, dar şi furnizori care aşteaptă de luni de zile onorarea contractelor semnate în cadrul proiectelor POSDRU.

Nemulţumirile organizatorilor sunt legate de lipsa de eficienţă a AM POSDRU, lipsa de transparenţă în efectuarea plăţilor către implementatori, opacitate în luarea deciziilor la nivelul acestui program, lipsa de angajament a Guvernului pentru funcţionarea programului, inclusiv declaraţiile neclare şi contradictorii referitoare la suma pe care Ministerul Finantelor Publice s-a angajat să o transfere AM POSDRU pentru plata rambursărilor, schimbarea constantă a regulilor în timpul jocului şi caracterul retroactiv al multor măsuri.

Tot miercuri, la Târgu Mureş, Iaşi şi Timişoara vor avea loc alte acţiuni, prin care organizatorii vor să atragă atenţia opiniei publice locale şi decidenţilor asupra problemelor urgente cu care se confruntă beneficiarii POSDRU şi asupra impactului negativ pe care acestea îl au asupra comunităţilor locale, fie că este vorba de bani care nu sunt atraşi în economia locală, fie de grupuri vulnerabile care nu mai primesc sprijin.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, în 10 octombrie, că plăţile pe programul POSDRU ar putea fi reluate de către Comisia Europeană în decembrie, însă cu condiţia schimbării regulilor de gestionare a banilor europeni.

Comisia Europeană nu a decis suspendarea programului aflat din august în procedură de presuspendare, ceea ce înseamnă că „direcţia este bună”, iar plăţile ar putea fi reluate „undeva în cursul lunii decembrie”, în funcţie însă de constatările unei noi misiuni de audit care va veni de la Bruxelles „undeva în noiembrie”, a afirmat ministrul.

De asemenea, Orban a arătat că din 8 octombrie au început plăţile interne, de la bugetul de stat, către beneficiarii POSDRU, fiind disponibilizată o sumă totală de 209 milioane de lei.

„Sperăm ca suma respectivă să crească în perioada viitoare la undeva peste 400 de milioane de lei (…) Ceea ce va permite acoperirea cererilor de rambursare care au fost procesate până în luna iunie şi care sunt în curs de procesare în prezent. Asta cumva va mai da un pic de respiro beneficiarilor de pe acest program”, a afirmat Orban.

Pe de altă parte, el a ţinut să avertizeze că modalitatea de gestionare a POSDRU se va schimba şi nu se va mai continua ca în trecut.

„Regulile jocului se schimbă pe acest program. S-a ajuns la situaţia în care am fost şi suntem în prezent din cauză că au fost foarte multe probleme, că nu s-au respectat reglementările comunitare, cerinţele UE. Nu vom mai putea continua aşa cum a fost gestionat programul până în prezent. Cine îşi închipuie că va mai continua aşa programul, se înşeală foarte serios”, a declarat Orban.

El a subliniat că în trecut în programul POSDRU au fost foarte multe probleme, inclusiv prin flexibilizarea până la inefienţă absolută a sistemului de management şi control, lipsa verificărilor la faţa locului, lipsa procedurilor de licitaţii pentru beneficiarii privaţi.

Totodată, Orban a subliniat că nu vor mai fi acceptate salarii în proiectele POSDRU care să depăşească 10-15% din ponderea grantului, deşi până acum s-au praticat salarii lunare de sute de milioane de lei, care acopereau şi până la 90% din finanţarea pe proiect.

Ministrul Afacerilor Europene a mai amintit că procentul de 25% corecţie financiară definitivă stabilit de Comisia Europeană pentru POSDRU, şi acceptat de partea română, nu se va aplica orizontal tuturor beneficiarilor.