Beneficii inedite oferite corporatiştilor: pot să-şi aducă la birou animalul de companie
“În 2018 observăm că o serie de beneficii destinate exclusiv programatorilor au început sa se extindă şi în alte segmente de activitate: masaj la birou, livrări de coșuri de fructe de câteva ori pe săptămână sau chiar mic dejun la birou, existenţa spațiilor special amenajate pentru relaxare etc. Ca element ‘neobișnuit’, am întâlnit candidați care doresc să lucreze la birou alături de animalul lor de companie. Foarte mare succes au angajatorii care oferă suport familiei angajatului prin acces subvenționat sau organizat chiar de aceștia la creșe, afterschools, spații de joacă”, spune Ioana Sanda, Candidates & Service Delivery Manager la Adecco România.
Salariile din industrie vor crește cu circa 10% în 2018, estimează Ioana Sandu.
Angajații din industrie țin foarte mult la transportul asigurat de către angajator, doresc să lucreze împreună cu membri ai familiei (părinți, soți, frați/surori) și, pe cât posibil, pe același schimb, mai spune Ioana Sandu.
Flexibilitatea programului devine tot mai importantă pentru profesioniştii în domenii precum financiar, legal, HR. De exemplu, efectuarea programului de muncă de opt ore în intervalul 07:00 – 20:00 a devenit o solicitare auzită din ce în ce mai des în interviuri pentru job-urile “de birou”, arată un sondaj realizat în rândul specialiștilor Adecco. În plus, potrivit observațiilor acestora, candidații refuză, într-o măsură mai mare ca în trecut, anumite poziții dacă angajatorul care le oferă este localizat într-o zonă foarte aglomerată.
Un pol de creștere rapidă este Iași, în special pentru specialiștii IT.
“Creșterea rapidă a sectorului IT din acest oraș va provoca cel mai probabil o polarizare accentuată a veniturilor, similară cu cea din Cluj. Cu alte cuvinte, salariile din industrie au rămas foarte aproape de minimul pe economie, în timp ce posturile specializate, cum sunt cele din IT, sunt remunerate de patru ori mai bine și beneficiază de beneficii consistente”, spune Paula Rus Staffing Manager la Adecco Romania.
La nivel industrial, categoria blue collar, există diferențe regionale majore, observă experții Adecco. ”Banatul și Transilvania rămân în top la capitolul niveluri salariale și beneficii. Prin comparație, Moldova, Dobrogea și sudul României, rămân în zona de minim pe economie și beneficii minime. Există însă și zone industriale din Sud unde salariile cresc rapid și se apropie de cele din Ardeal. Argeșul a avut anul trecut una dintre cele mai mari creșteri pe venit mediu și o dinamică peste media națională. Toate datele arată că în 2018 dinamica se păstrează și se extinde în Olt și Dolj, explică Paula Rus.
Industriile cu marjă mică de profit înregistrează dificultăți în susținerea activității din cauza creșterii costurilor salariale, drept care disponibilizează sute de oameni, majoritatea cu vârsta de 35 – 40, care nu sunt dispuși să se angajeze în alte zone industriale din țară, mai spune Paula Rus.
Tot mai mulţi corporatişti vor să lucreze în companii cu reputație bună în piață, atât la nivel de employer brand, cât și față de clienți și comunitate (companii socially responsible). ”Aceste cereri nu sunt neobișnuite și dau un semnal pozitiv, însă este prima dată când remarcăm un trend crescător al acestor întrebări sau aprecieri venite în mod proactiv din partea candidatului, în timpul interviului”, mai spune Ioana Sanda.
Adecco România este cel mai mare jucător din domeniul resurselor umane, cu o cotă de piață de aproximativ 30% și cu o cifră de afaceri de peste 80 de milioane de euro în 2016. Adecco România gestionează peste 8.000 de persoane angajate temporar, are o bază de date cu peste 600.000 de candidați și deservește zilnic peste 600 de clienți.