Beneficii pentru români în 2017: Cresc pensiile şi salariile, scade TVA la 19%, se elimină supraacciza la carburanţi
Şoferii ar trebui să achite, de la 1 ianuarie, preţuri mai mici la carburanţi, după reducerea cotei standard de TVA cu un punct procentual şi eliminarea supraaccizei, de 7 eurocenţi pe litrul de carburant. Aceste măsuri au fost prevăzute în Codul Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, pentru a fi aplicate de la începutul acestui an.
De asemenea, viitorul Guvern va majora de la 1 februarie salariul minim brut pe economie cu 200 de lei, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, potrivit ultimelor declaraţii ale preşedintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea.
Ultima creştere a salariului minim brut a avut loc anul trecut, în luna mai, de la 1.050 de lei.
Din ianuarie, angajaţii din Educaţie ar trebui să primească salarii mărite cu 15%, după majorarea cu acelaşi procent a salariaţilor din Sănătate în decembrie.
Social democraţii au anunţat că noul Executiv va elimina contribuţiile la sănătate pentru toţi pensionarii, iar pensiile mai mici de 2.000 de lei vor fi scutite de impozitul pe venit.
Aceştia au promis şi ieftinirea medicamentelor, relansarea şi extinderea programului naţional de sănătate pentru Hepatita C pe baza tratamentului fără interferon, inclusiv pentru pacienţii cu grad de fibroză F3, dar şi dublarea burselor studenţeşti la 201 lei de persoană.
Dragnea a mai anunţat că, de la 1 martie, se va elimina TVA pentru vânzarea locuinţelor şi impozitul pe transferul proprietăţilor cu valoare sub 450.000 de lei. Bugetarii vor primi tichete de vacanţă în valoare de 1.450 de lei/tichet, iar pensionarii cu venituri minime vor avea 520 de lei, cu 120 de lei mai mult.
O măsură fiscală care se prelungeşte pe o perioadă nedeterminată se referă la reinvestirea profitului. Astfel, acţionarii care reinvestesc profitul în echipamente tehnologice, calculatoare elenctronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare, în programe informatice vor fi scutiţi în continuare de plata impozitului aferent câştigului. În sfera de aplicare a măsurii a intrat şi profitul reinvestit în achiziţionarea dreptului de utilizare a programelor informatice.
Agricultorii vor beneficia din acest an de un regim special de TVA, în cazul în care sunt persoane fizice, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care efectuează activităţi/servicii agricole şi întâmpină dificultăţi în aplicarea regimului normal de TVA.
Astfel, se va acorda gradual compensaţia în cotă forfetară, pe baza unui procent de compensare de 1% în anul 2017, 4% în 2018 şi 8% în anul 2019.
În cazul bunurilor de capital au fost modificate regulile de ajustare a TVA, în sensul renunţării la ajustarea unică şi aplicarea unei ajustări anuale.
Viitorul Guvern vrea să reducă, de la 1 martie, impozitul pentru microintreprinderile care au mai mult de un salariat, de la 2% la 1%, şi să majoreze plafonul de încadrare ca microîntreprindere de la 100.000 de euro la 500.000 de euro.