Sistem informatic integrat pentru beneficiarii de servicii şi beneficii sociale, finanţat din bani europeni.
Ministerul Muncii – prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) – și Ministerului Cercetării – prin Autoritatea pentru Digitalizarea României – vor realiza un sistem informatic integrat, în care vor fi centralizate şi corelate toate informaţiile din domeniile de activitate specifice Ministerului Muncii, se arată într-un proiect de hotărâre consultat de Economica.net.
Finalitatea acestui proiect e ca interacțiunea cetățeanului cu ministerul de resort şi cu instituţiile subordonate, sub autoritatea sau din coordonarea sa să se poată realiza online, printr-un singur punct de contact – portalul Ministerului Muncii, fără deplasare la ghişeu, reiese din proiectul de act normativ.
Cum va aduce plusvaloare, pentru oamenii de rând, portalul creat de Ministerul Muncii
Oamenii vor putea depune online, pe portalul unic, cererile de beneficii de asistenţă socială şi/sau servicii sociale, precum şi documentele justificative. Mai mult, beneficiarii de servicii sociale vor avea dosare electronice pe care le vor putea consulta online, prin intermediul portalului.
Portalul va permite verificarea eligibilităţii oamenilor pe tipuri de servicii/beneficii sociale și de prezentare a tipurilor de servicii sociale și/sau beneficii de asistență socială de care cel interesat poate beneficia din partea MMPS și/sau instituțiilor din subordinea/sub autoritatea/în coordonarea sa.
Oamenii și firmele vor afla în timp real, la momentul depunerii solicitărilor, care este statusul cererilor lor (dacă au mai beneficiat de serviciul/beneficiul cerut, dacă există suprapuneri cu alte beneficii, condiționalități legate de drepturile legale etc.), mai prevede proiectul de hotărâre studiat de Economica.net. În acest sens, portalul Ministerului Muncii va permite verificări încrucişate care vor preveni şi vor semnala automat suspiciunea de fraudă şi vor oferi date corecte despre beneficiarii de indemnizaţii, ajutor de şomaj, pensii, ori alte servicii din sfera de cuprindere a Ministerului Muncii şi a instituţiilor aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea sa.
Portalul va asigura interoperabilitatea sistemelor informatice în plan intern (între departamentele MMPS și instituțiile aflate în subordinea/sub autoritatea/în coordonarea MMPS şi între MMPS și instituțiile aflate în subordinea/sub autoritatea/în coordonarea MMPS și alte instituții centrale și locale) și european (cu sisteme omoloage de la nivel European, cu Registrele Europene), astfel încât să se asigure gestionarea unitară a informațiilor despre beneficiarii de drepturi de securitate socială.
Portalul va avea un serviciu de mesagerie electronică pentru comunicarea între cetățeni, firme și personalul din cadrul MMPS și ANPIS, potrivit proiectului de act normativ consultat de Economica.net.
Cât costă realizarea sistemului integrat al Ministerului Muncii
Proiectul costă peste 133 de milioane de lei, inclusiv TVA, şi se va realiza în aproape trei ani (doi ani şi opt luni), reiese din proiectul de act normativ studiat de Economica.net.
Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, axa prioritară 2 – Tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, acțiunea 2.3.1 Consolidarea și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice dedicate serviciilor de e-guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viața cetățenilor și întreprinderilor, dezvoltarea cloud computing guvernamental și a comunicării media sociale, a Open Data și Big Data.