Beneficiile sub formă de acţiuni oferite salariaţilor cheie, mai atractive fiscal în România faţă de alte ţări ECE – Deloitte

Economica.net
24 04. 2019
angajat_64634500

Analiza include, alături de România, alte opt state din regiune, respectiv Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Letonia.

„Legislaţiile din România, Polonia, Serbia, Letonia şi Ungaria prevăd facilităţi fiscale asemănătoare pentru planuri de remunerare ce oferă acţiuni în companie, principala deosebire fiind că cel din România este mai favorabil din perspectiva impozitării. În Polonia, Letonia, Serbia şi Ungaria, facilitatea este similară cu cea din România, taxarea fiind amânată până la momentul vânzării acţiunilor; totuşi, impozitul pe venit pentru câştigurile de capital este mai mare: în Letonia 20%, în Polonia 19%, iar în Serbia şi Ungaria, 15%, faţă de 10%, cât este în prezent în România. Legislaţiile din Cehia, Slovacia, Bulgaria şi Croaţia nu prevăd planuri de remunerare ce oferă acţiuni în companie care să beneficieze de tratament fiscal favorabil”, arată sursa citată.

Cu privire la tipurile de planuri care pot beneficia de avantaje fiscale, în unele ţări, acestea sunt asemănătoare cu cel din România (de exemplu, în Letonia, planul trebuie să fie de tip Stock Option Plan), în timp ce în alte ţări există şi condiţii suplimentare (de exemplu, în cazul Serbiei, perioada de angajare în companie nu poate fi mai mică de doi ani).

Potrivit consultanţilor companiei, pe lângă impozitul pe venit datorat pentru beneficiile primite ca urmare a participării la planuri bazate pe capitaluri proprii, salariaţii şi angajatorii trebuie să ia în considerare şi contribuţiile sociale obligatorii, datorate în fiecare ţară, în funcţie de legislaţia locală şi europeană în acest domeniu.

„Un calcul comparativ al modalităţilor de impozitare pentru oferirea de beneficii sub formă de acţiuni în companie, respectiv un bonus în numerar, evidenţiază avantajele generate de facilitatea fiscală în România. Calculul porneşte de la premisa că venitul din câştigul de capital obţinut ca urmare a vânzării acţiunilor este egal cu valoarea bonusului, pentru a avea un rezultat cât mai relevant”, se arată în comunicatul Deloitte.

Potrivit acestuia, facilităţile fiscale reprezintă principalele avantaje ale mecanismelor de remunerare bazate pe capitaluri proprii (mai specific, Stock Option Plan) atâta timp cât, de regulă, impozitarea intervine atunci când angajatul vinde acţiunile primite şi obţine un câştig de capital, şi nu când le primeşte, aşa cum se întâmplă cu alte categorii de beneficii, cum ar fi bonusurile în numerar.

Astfel, în cazul unor beneficii sub formă de acţiuni în urma înrolării în Stock Option Plan, pentru un beneficiu net în valoare de 20.004 lei primit de angajat, costul total al angajatorului este de 25.000 de lei. Calculul consultanţilor a avut la bază un venit din investiţii de 25.000 lei pentru care se angajatul plăteşte contribuţie de asigurări de sănătate (10%) în valoare de 2496 lei şi impozit pe venit (10%) de 2500 lei. Momentul impozitării este la vânzarea acţiunilor.

În cazul unui bonus acordat sub formă de numerar, tot în valoare de 25.000 lei, beneficiul net pentru angajat este de 14.625 lei iar costul total pentru angajator este de 25.563 lei. Impozitul este achitat la acordarea bonusului. Pentru acest tip de venit, considerat venit salarial, angajatul plăteşte contribuţie de asigurări sociale (25%) în valoare de 6.250 lei, contribuţie de sănătate (10%) de 2.500 lei şi impozit pe venit de 1.625 lei în timp ce angajatorul plăteşte contribuţia asiguratorie de muncă (2,25%) de 563 lei.

„Oferirea de beneficii sub formă de acţiuni în companie este un tip de remunerare prin care angajatorul poate conecta performanţa individuală a angajaţilor din top management cu performanţa afacerii, generând atât loialitatea acestora, cât şi o motivare suplimentară. Deşi fiscalitatea acestui instrument este clar mai avantajoasă decât pentru elementele salariale uzuale, decizia de implementare ar trebui să fie generată în primul rând de strategia de dezvoltare a afacerii şi de nevoia de cointeresare a salariaţilor în realizarea acesteia”, a declarat Raluca Bontaş, partener Global Employer Services, Deloitte România.

La rândul său, Elena Răileanu, manager, Global Employer Services, Deloitte România, a explicat că un Stock Option Plan este bazat pe două elemente: raportarea remuneraţiei la creşterea valorii acţiunilor angajatorului şi, implicit, retenţia angajatului pe o perioadă mai lungă, fie pentru a beneficia de o valoare mai mare a acţiunilor, fie pentru a încasa dividendele asociate.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate.Reţeaua globală de firme membre activează în peste 150 de ţări şi teritorii.