Beneficiile tehnologiei 5G pentru mediul urban – opinie George Negoiţă
Raportul McKinsey estimează că în perioada ianuarie-mai 2020, economia digitală din zona est-europeană a crescut cu peste 14%, reprezentând 78% din creșterea înregistrată în 2019 sau echivalentul a 5,3 miliarde euro.
În acest context favorabil, mediul online a trecut în prim planul companiilor și institutiilor publice accentuând nevoia de a implementa noi tehnologii.
Ca urmare, cea de-a cincea generație de comunicații mobile, 5G, este considerată unul dintre ingredientele esențiale ale transformării digitale a societății.
Se estimează, între altele, că cea de-a 5-a tehnologie de comunicații mobile va contribui la economia globală cu 13.2 trilioane de dolari până în 2035.
Pe lângă beneficiile binecunoscute, precum rapiditatea transmisiilor de date, de circa 100 de ori mai rapide decât tehnologia 4G, respectiv 1 milion de dispozitive conectate pe kilometru pătrat, această tehnologie revolutionară va conduce la dezvoltarea multor noi tendințe din domeniul tehnologiei cum ar fi Inteligența Artificială (AI) sau robotica.
În contextul inovațiilor pe care tehnologia 5G le aduce, digitalizarea ecosistemului urban reprezintă un factor determinant, producând evoluții rapide atât la nivelul economiilor, cât și al societăților și pregătind terenul pentru a crea un mediu digital interconectat.
Tehnologia 5G permite conectarea a miliarde de dispozitive pentru orașe inteligente, case inteligente, vehicule inteligente și obiecte inteligente.
Comisia Europeană definește un oraș inteligent ca “un loc în care rețelele și serviciile tradiționale sunt mai eficiente prin utilizarea tehnologiilor digitale și de telecomunicații în beneficiul cetățenilor și mediului de afaceri”.
Oraşele inteligente includ 6 componente importante: oameni, tehnologie, infrastructură, management, economie și autorități. În mod practic, un “smart city” folosește senzori Internet of Things (IoT) și tehnologii de ultima generație pentru a asigura conectivitatea dispozitivelor ce împânzesc orașul, ușurând viata de zi cu zi a locuitorilor săi.
Alături de avantajele de ordin economic și administrativ ale unui oras inteligent există, totodată și multiple avantaje de ordin ecologic prin dezvoltarea unui ecosistem urban durabil și sănătos, bazat pe respectarea factorilor de mediu.
Transformarea digitală a centrelor urbane în orașe inteligente este un proces complex ce necesită viziune, strategie de dezvoltare, creativitate, colaborare și alocare de resurse tehnologice și financiare.
Cu ajutorul senzorilor și al dispozitivelor permanent contectate la bandă largă, se va putea facilita un management local mai eficient, o mai bună monitorizare a infrastructurii locale, optimizarea transportului public, îmbunătățirea distribuției de energie, reducerea consumului energetic, asigurarea iluminatului public inteligent, monitorizarea calității aerului și, nu în ultimul rând, reducerea criminalității.
Pe langă toate aceste beneficii, noile oportunități oferite de companiile care dezvoltă servicii și aplicații digitale necesare administrării ecosistemului IoT reprezintă atuuri importante pentru asigurarea unui spațiu urban mai sigur, mai rezilient și mai sustenabil.
De altfel, numeroasele inițiative la nivel european, național și regional care contribuie la abordarea provocărilor legate de edificarea orașelor inteligente sunt sprijinite prin diverse instrumente ale Uniunii europene, cum ar fi fondurile structurale și de investiții europene, Programul Orizont 2020 și Parteneriatul european pentru inovare privind orașele și comunitățile inteligente.
Viziunea de implementare a tehnologiei 5G trebuie să se bazeze pe adoptarea unor înalte standarde tehnice care trebuie sa îndeplineasca criteriile de siguranță în exploatarea noii infrastructuri 5G și a lanțului de aprovizionare.
Potențialele riscuri inerente ale oricărui echipament specific ar trebui evaluate pe baza performanțelor, pe arhitectura de securitate, pe instrumentele de control certificate, care ar rezulta în urma unor studii de impact absolut necesare.
Va fi nevoie de timp, fără îndoială, pentru ca tehnologia și serviciile digitale să fie implementate la o scară globală, dar suntem convinși că tehnologia 5G va juca un rol cheie în această dezvoltare revoluționară a orașelor viitorului.