Benoit Catel, CEO Volksbank: Am putea deveni rentabili în 2014

Economica.net
17 02. 2014
benoit_catel_landscape_90465400

Există cumpărători interesaţi de Volksbank România? Este presant pentru managementul de la Bucureşti termenul dat de Comisia Europeană (anul 2015) pentru vânzarea activităţilor din România? Există posibilitatea ca banca să fie vândută în acest an?

Obiectivul meu ca președinte, este să-i creez perspective pentru un viitor mai bun, inclusiv în ceea ce privește interesele acționarilor. Deseori fac comparația cu problemele simple de matematică – cu distanțele de la A la B. Punctul A este locul unde suntem acum. Iar punctul B este locul unde vrem sa ajungem. Punctul B, in cazul Volksbank nu este doar obiectivul de a găsi un cumparator, ci mai degrabă să reușim să dezvoltăm o bancă puternică și profitabilă. Ne concetrăm atenția nu pe vânzare, ci, ca să zic așa, pe cumpărare și la ce va urma după. În momentul de față, pot spune că ne-am ajustat direcția și avem coordonatele corecte pentru a ajunge în punctul B. Rezultatele s-au îmbunătățit substanțial, în special cele legate de volumul depozitelor, clienți noi, credite de retail și investiții în rețea. De asemenea, lucrurile s-au îmbunătățit mult la capitolul managementul riscului. Din punct de vedere financiar, putem atinge pragul de rentabilitate la nivel operațional. Toate acestea ne fac mult mai atractivi pentru potențialii cumpărători.

După o perioadă substanţială de pauză, Volksbank a ieşit iar în piaţă, inclusiv în media, cu oferte de produse. Care sunt efectele campaniei?

Campaniile de marketing sunt doar o mică parte dintr-un proces mult mai complex, al cărui punct de plecare a fost o nouă strategie și o nouă viziune asupra pieței. Procesul a inclus și redefinirea completă a produselor și serviciilor oferite de către bancă, a modului în care Volksbank își abordează clienții – pornind de la profesionalismul și calitățile personale ale angajaților care interacționează direct cu clienții și terminând cu aspectul general al sucursalelor. În prezent, Volksbank este cu totul altă bancă. Mi se pare normal ca aceste schimbări să fie communicate publicului. Iar rezultatele investițiilor făcute încep să se vadă. De la o bancă monoprodus, unde veneau exclusiv clienţii care-şi doreau un credit imobiliar, la costuri foarte mici, Volksbank începe să câștige acum notorietate ca brand de bancă universală, acest lucru fiind reflectat de numărul mare de clienţi care aleg să-şi desfăşoare activitatea financiară prin noi.

Un articol recent din Ziarul Financiar arată că fondul american HIG Capital ar negocia cu Volksbank preluarea unui pachet de credite neperformante de 600 de milioane de euro. Puteţi confirma această informaţie? Are în plan Volksbank vânzarea de active neperformante?

Dacă ar exista negocieri pentru o astfel de tranzacție, evident că nu aș putea să vă dau detalii înainte să existe un acord. Dar să considerăm că vorbim despre o bancă, la modul general. Cred că în momentul de față, este oportun ca instituțiile de credit să ia în calcul vânzarea de portofolii. Gestionarea creditelor neperformante necesită foarte multe resurse, de la personal dedicat, sisteme IT, costuri cu corespondența. Și, dincolo de problema costurilor, nu cred că băncile vor să se transforme în agenții de recuperare. Băncile trebuie să se concentreze pe servicii financiare, care să răspundă nevoilor clienților, pe creșterea calității produselor, pe dezvoltarea unei culturi de risc. Având în vedere aceste aspecte, cred că se poate vorbi în momentul de față de oportunitatea vânzării de portofolii. Și, dacă toate condițiile sunt îndeplinite, cred că am putea ajunge să vorbim, în viitor, de semnarea unui astfel de acord.

Ultimele date arătau o creştere substanţială a bazei de depozite de pe piaţa locală, iar Volksbank rămâne una dintre băncile care oferă dobânzi ridicate pentru depozite. Există o creştere a soldului de credite care să justifice atragerea acestor resurse la costuri peste cele ale pieţei sau managementul urmăreşte reducerea dependenţei faţă de resursele externe?

Obiectivul nostru este să asigurăm autofinanțarea business-ului nou, ceea ce presupune că finanțarea pentru creditele noi trebuie să provină din resurse locale. În ceea ce privește afirmația că oferim dobânzi peste media pieței, permiteți-mi să vă contrazic. Oferta noastră nu este mai bună decât cea a competitorilor direcți. Nu suntem banca cu cele mai mari dobânzi la depozite, nu suntem nici măcar în top 3. Totuși, trebuie să fim atractivi în ochii clienților și să le oferim câștiguri care să acopere cel puțin rata inflației. Monitorizăm în permanență piața și ajustăm prețurile astfel încât să fim competitivi. În plus, clienții nu se uită doar la rata dobânzii. Ei cumpără un serviciu complex, unde contează factori precum calitate, securitate, disponibilitate. În mod sigur este mult mai greu să convingi clienții să vină cu banii la tine decât să le acorzi credite. Noi încercăm să le facem pe amândouă.

Cum credeţi că va fi anul 2014 pentru Volksbank? În T3 declaraţi că VB a obţinut un mic profit operaţional. Este posibilă revenirea pe profit în acest an? Credeţi că relaxarea politicii monetare de către BNR va aduce un impuls al creditării? Este pregătită Volksbank să profite de acest moment, vor fi orientate sumele eliberate din RMO către activitatea de creditarea sau vor fi direcţionate către plata datoriilor?

2013 a fost un an bun. Volksbank și-a stabilit obiective ambițioase pentru anul trecut și a reușit chiar să depășească o parte dintre acestea. Dacă în 2014 condițiile de piață se vor menține ca până acum, sunt încrezător că vom atinge pragul de rentabilitate. Deja piaţa se mişcă, au început să apară mai multe proiecte noi pentru care e nevoie de finanțare, iar băncile se luptă pentru ele. Și Volksbank se numără printre concurenți și sperăm să folosim lichiditățile suplimentare atrase pentru a finanța proiecte viabile.