Beny Steinmetz, condamnat în dosarul privind retrocedarea Fermei Băneasa, eliberat de autoritățile din Grecia după ce inițial fusese reținut pe aeroportul din Atena

14 10. 2024
beny steinmetz 4364545

Miliardarul Beny Steinmetz, condamnat în dosarul privind retrocedarea Fermei Băneasa, reţinut la Atena, a fost eliberat.

”Autoritățile de pe aeroportul Eleftherios Venizelos, în urma unei cereri abuzive din partea autorităților române, au decis să-l aresteze pe omul de afaceri israelian Beny Steinmetz în timpul controlului pașapoartelor.

Decizia de reținere a domnului Steinmetz, legată de cazul său din România, constituie un flagrant abuz de procedură din partea autorităților române.

Este fără precedent pentru statul de drept din Grecia sau din orice altă țară respectată, ca un astfel de act administrativ să anuleze o decizie a justiției grecești, care se pronunțase definitiv și irevocabil împotriva extrădării sale în România, recunoscându-i dreptul de a călători liber. ”, a declarat avocatul lui Beny Steinmetz, Stavros Togias.

Apărătorul lui Beny Steinmetz susține că, potrivit unei decizii a Curții de Apel din Atena din primăvara anului 2022 — care a menținut o hotărâre similară a Interpolului împotriva autorităților române — au fost identificate numeroase încălcări ale dreptului lui Beny Steinmetz la un proces echitabil în România. Instanța a admis că acesta riscă să fie supus unui tratament discriminatoriu, inuman și degradant dacă este extrădat și a detectat motive politice din spatele persecuției sale, mai explică apărarea omului de afaceri.

Avocatul mai spune că lui Beny Steinmetz i s-a acordat dreptul de a călători liber și fără restricții și fără a fi supus unor comportamente ofensatoare la adresa demnității sale sau defăimătoare pentru reputația sa de afaceri.

Apărătorul omului de afaceri israelian susține că mandatul emis de autoritățile române pentru extrădarea lui Beny Steinmetz a fost declarat nul de Interpol, Grecia, Italia și Cipru.

”La fel s-a întâmplat și cu alți co-inculpați ai lui Steinmetz în același dosar, ale căror mandate de arestare nu au fost executate în Franța, Belgia și Malta. Aceasta aduce în total șase țări europene care au respins pretențiile nefondate din punct de vedere juridic ale justiției românești în acest caz”, se mai arată într-un comunicat de presă.

Steinmetz a mai fost reținut și apoi eliberat în Grecia și Cipru. Mai exact, în septembrie 2023, a fost eliberat din arest, în Cipru, unde fusese arestat pe aeroportul din Larnaca, din cauza unui mandat european de arestare emis de autoritățile române. Ulterior, în noiembrie 2023, Curtea de Apel din Cipru a respins extrădarea sa în România.

De asemenea, în decembrie 2021, el fusese reținut și în Grecia, dar a fost eliberat de autoritățile elene pe cauțiune.

Benyamin Steinmetz a făcut avere în industria diamantelor la Anvers, în Belgia, între 1970 și 1997, înainte de a reveni în Israel unde a fondat grupul BSGR, centrat pe investiții în resurse naturale și imobiliare.

În decembrie 2020, magnatul israelien Benyamin Steinmetz (65 de ani) a fost condamnat definitiv în lipsă de către instanța supremă la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa și a Pădurii Snagov. El a fost dat atunci în urmărire internațională de către Poliția Română.

Ulterior, mai multi membri ai comunitatii evreiesti și ONG-uri israeliene au acuzat faptul ca Beny Steinmetz este persecutat din cauza originii sale evreiesti.

De altfel, în ultima perioadă discursul antisemit a explodat in Romania. Ultimul exemplu este cel al europarlamentarului SOS Diana Șoșoacă, care a încercat să candideze chiar la prezidențialele de anul acesta, a adus tot mai des injurii la adresa evreilor.

Într-un live pe YouTube după ce Curtea Constituțională a României i-a respins candidatura la prezidențialele din acest an, Diana Șoșoacă a spus că are o problemă cu „cu evreii care-și bat joc de români, cum am cu nemții, ucrainenii care-și bat joc de România”.

„Nu e normal să vii tu, Israel, cu voi evreii și să impuneți istoria evreilor. Ce, suntem evrei, să învățăm istoria voastră? Duceți-vă, bă, la voi în Israel! Ah, mă scuzați, aia nu e țara voastră, e a Palestinei!”, a spus Șoșoacă.

Parchetul General a anunțat că s-a autosesizat după ce președinta SOS România, eurodeputata Diana Șoșoacă, i-a adus un omagiu fostului lider legionar Corneliu Zelea Codreanu și a făcut un îndemn la antisemitism.

Partidul Dianei Șoșoacă se bucură de susținere în România și cel mai probabil membri ai acestuia vor intra în Parlament după alegerile din 1 decembrie.