Benzina ar trebui să se ieftinească şi mai mult. Cu 3%, măcar pentru o lună – XTB România

Ar fi de aşteptat ca „săptămânile următoare, preţul carburanţilor să cunoască o contracţie de aproximativ 2-3%, ţinând seama de scăderea ţiţeiului şi de relativa stabilitate a cursului leului“, spune şeful analiştilor casei de intermediere de tranzacţii cu instrumente derivate X Trade Brokers, într-un raport trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - joi, 25 oct. 2012, 11:12
Benzina ar trebui să se ieftinească şi mai mult. Cu 3%, măcar pentru o lună - XTB România

Petrom a ieftinit deja benzinele, marţi noapte, pentru a treia oară în doar opt zile, după ce săptămâna trecută preţul benzinei fusese redus cu câte şase bani pe litru, în două rânduri.

După ultima reducere de preţ, benzina să devină mai ieftină cu 21 de bani comparativ cu începutul săptămânii trecute, potrivit calculelor ECONOMICA.NET.

Cu toate acestea, ieftinirea petrolului pe marile pieţe şi actuala dinamică a leului faţă de dolarul american ar trebui să conducă la continuarea, măcar luna viitoare, a ieftinirii carburanţilor pe piaţa autohtonă, potrivit estimărilor analistului Claudiu Cazacu, de la sucursala X Trade Brokers din România (XTB).

Ulterior, după „o contracţie cu 2 – 3%, lunile următoare ar putea aduce cel puţin o mişcare laterală a preţului benzinei, însoţită de o presiune ascendentă, în contextul în care tensiunile geopolitice reaprind interesul speculativ pentru petrol“, scrie analistul XTB.

„Petrolul de tip Brent, tranzacţionat la Londra, a suferit retrageri de aproape 7% în ultimele două săptămâni. Pieţele au reacţionat la estimările mai slabe privind economia globală, încetinirea creşterii fiind confirmată în Trimestrul 3 în China, al doilea consumator mondial de ţiţei.

Conflictul cu Iranul nu a mai părut o ameninţare iminentă, ceea ce a motivat lichidarea unor pariuri asociate riscului blocării celei mai importante rute de transport maritim“, observă Claudiu Cazacu.

Preţul petrolului este unul din factorii principali de influenţă asupra preţului benzinei pe piaţa românească, alături de dinamica leului în faţa dolarului american.

Leul se tranzacţionează aproximativ în aceeaşi zonă ca şi la 1 iulie, ceea ce a făcut mai confortabilă ieftinirea carburanţilor pentru furnizori.

„Leul ar putea înregistra o depreciere moderată faţă de dolarul american“, pentru că „ar putea pierde teren moderat în faţa euro, care la rândul sau poate avea un parcurs volatil în faţa dolarului american“, estimează analistul XTB.

Dolarul ar putea „presa cursul înspre regiunea 3,65 lei“.

„Scăderea anticipată, de aproximativ 4% a leului, ar trebui să fie compensată de o ieftinire similară a ţiţeiului pentru a nu induce o scumpire a carburanţilor“, calculează Claudiu Cazacu.

Preţurile petrolului sunt mai sus cu 10% faţă de 1 iulie, deşi cu 0,5% sub cele de la începutul anului.

Echilibrul pieţei îşi caută loc între argumentul detensionării macropolitice, legată de evitarea conflictului cu Iranul, şi argumentul stimulării cererii în economia reală inclusiv prin infuziile de lichidităţi ale marilor nănci centrale ale lumii.

Claudiu Cazacu: „În pofida declaraţiilor belicoase, Iranul resimte tot mai dur povara sancţiunilor internaţionale asupra populaţiei. Un eventual conflict ar putea fi evitat, în logica curentă, ceea ce ar permite o detensionare suplimentară a preţurilor.

Politica de susţinere a FED prin introducerea de bani în sistemul financiar limitează însă deprecierea posibilă a petrolului, datorită stimularii cererii în economia reală, şi a temerilor de inflaţie viitoare (cu efect favorabil asupra preţului).

Alegerile din SUA sunt un factor esenţial, al căror rezultat va impacta pieţele financiare, inclusiv mărfurile şi petrolul, în special: o victorie republicană ar creşte riscul unui conflict militar şi ar injecta energie cumpărătorilor“.

Astfel că, peste cel mai devreme o lună, preţurile carburanţilor şi-ar putea relua cursul ascendent.

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...