Benzinarii s-au înţeles pe e-mail să omoare ECO Premium. Vezi DOVADA VIDEO

Economica.net
31 01. 2012

Schimbul de e-mail-uri începe în octombrie 2007, când, prin Asociaţia Română a Petrolului, se pune în discuţie renunţarea la distribuţia Eco Premium la pompă.

„Renunţarea la distribuţia de Eco Premium la pompă, în condiţiile în care acest tip de combustibil are costuri logistice ridicate, consecinţă datorată volumelor mici vândute”.

În februarie 2008, toţi reprezentanţii companiilor petroliere primesc un email în care li se aminteşte că începând cu 1 aprilie, data propusă de OMV Petrom, se arată în email, se va opri vânzarea de benzină Eco Premium.

„Începând cu data de 1 aprilie (dată propusă de reprezentantul Petrom), se va opri comercializarea benzinei de tip Eco Premium”.

Ulterior toate companiile petroliere au semnat un protocol prin care se angajează să continue demersul anunţat pentru 1 aprilie.

„Părţile semnatare convin şi se obligă, prin prezentul, să renunţe la comercializarea produsului benzină Eco Premium pe teritoriul României”.

Documentul mai stabileşte şi sanctiuni pentru companiile care nu îl respectă, respectiv nu scot de pe piaţă de la 1 aprilie 2008, sortimentul de benzină cu pricina, respectiv Eco Premium. Unii benzinari au propus sancţiuni de 1.000 de euro pe zi.

„Penalităţile ar trebui să fie de 1.000 de euro pe zi pentru benzinăria care oferă spre comercializare acest produs”.

Interesant este faptul că un oficial al Petrom, într-unul dintre emailuri, după ce draftul înţelegerii a fost redactat, trimite un email în care atenţionează că nu e nevoie de o formă scrisă a înţelegerii, pentru că, citez ” ar putea fi considerată înţelegere de tip cartel, cine ştie”.

„Nu cred că trebuie să avem o variantă scrisă a înţelegerii. Ar putea fi considerată o înţelegere de tip cartel, cine ştie”.

Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), spune că o asemenea înţelegere, privind scoaterea de pe piaţă a unui anumit sortiment de benzină, nu este la fel de gravă precum ar fi una în privinţa preţului carburanţilor.

Eu nu pot să cuantific cât a pierdut consumatorul, cert este că oricum urma să o facem pentru că acest sortiment nu se mai preta din punct de vedere tehnic la un anumit tip de motorizare. Nu aici este însă problema, ci în altă parte. Dacă ar putea dovedi cineva că există un astfel de tip de înţelegere şi pentru preţul carburantului, acolo ar fi interesant să văd cum procedează Consiliul Concurenţei. Pe noi ne interesează să fie preţurile cât mai mici şi dacă Consiliul Concurenţei poate să rezolve, este ok„, a declarat Augustin Hagiu, la Romania TV.