Vânzările de carburanți din stațiile Rompetrol au început să scadă accentuat, din cauza pandemiei de coronavirus, de la jumătatea lunii martie, de când au intrat în vigoare restricțiile de cicrulație.
“Pe fondul măsurilor de limitare a deplasărilor interne și internaționale și ulterior de instituire a stării de urgență la nivelul țării, vânzările de carburanți prin stațiile Rompetrol s-au înscris pe un trend descendent de la mijlocul lunii martie, atât față de lunile anterioare, cât și față de perioada similara a anului trecut”, spun reprezentanții companiei.
“Cea mai mare scădere a vânzărilor s-a înregistrat după data la care s-a instituit restricția de circulație pentru persoanele fizice. Acest impact s-a reflectat mai mult în plățile în numerar, care au scăzut semnificativ față de primele săptămâni ale lui martie. Conform estimărilor noastre, consumul național de carburanți a scăzut cu 40-45% în luna aprilie față de perioda similară a anului trecut”, mai spun cei de la Rompetrol.
Mai mult minimarket decât benzinărie
Ca atare, compania s-a reorientat rapid, în contextul în care cererea de carburant s-a diminuat cpnsiderabil dar a crescut cea pentru produse de strictă necesitate, și a scos la vânzare produse de strictă necesitate.
“Pe parcursul lunii martie, compania a venit în întâmpinarea clienților cu o regândire a portofoliului de produse oferite prin stațiile Rompetrol, punand accentul pe categoriile de strictă necesitate.
Astfel, s-au făcut eforturi rapide de a aproviziona o parte din stațiile noastre cu produse de larg consum, atât de cautate în această perioadă: apă și bauturi non alcoolice în ambalaje mari, conserve, lapte, cereale, produse congelate, mezeluri și branzeturi, detergenți, produse cosmetice și de igiena, dar și o gama largă de produse destinate petrecerii timpului liber în casă: seturi educative și jocuri noi pentru cei mici, o gama largă de cărți și reviste noi pentru cei mari, snacksuri grupate pe momente de consum.
Selectia de stații în care avem disponibile produsele noi a fost făcută treptat, în funcție de poziționarea benzinăriei, dar și în baza solicitărilor primite din partea clienților.
S-a observat o creștere a interesului clienților pentru preparate pe bază de legume și fructe proaspete. În acest sens, am extins și diversificat gama de sucuri de fructe proaspete, pahare cu fructe porționate, mixuri de iaurt grecesc cu musli și fructe proaspete, smoothie-uri cu lapte de cocos”, spune compania
Vizite scurte
“În linie cu recomandările autoritatilor, numărul de clienți persoane fizice din benzinării s-a diminuat considerabil, iar clienții actuali își doresc o oprire scurtă și în siguranță, cu un contact minim față de personalul stației sau a celorlalți clienți.
În acelasi timp, clienții își doresc să găsească produse alimentare și nealimentare în apropierea locuințelor sau în drumurile lor. În plus, am observat că aceștia preferă să achiziționeze mai multe produse și de obicei mai mult de 1-2 bucăți din același produs, iar în acest sens am venit în întâmpinarea lor cu oferte speciale pentru achizitia a 2 bucati din acelasi produs sau chiar pentru achiziția la bax a anumitor băuturi uzuale, în principal apă și sucuri carbogazoase”, spun reprezentanții companiei.
Ei mai afirmă că au avut chiar supriza în unele zone ale țării să fie preferați de clienți pentru achiziția de produse de strictă necesitate în detrimentul unor locatii de tip supermarket/hypermarket, unde exista riscul de a interacționa cu un număr mare de persoane.
Reteaua de distributțe a carburanților Rompetrol pe plan intern se ridică în prezent la 395 de statii (153 – stații proprii, 242 – Rompetrol Partener și Rompetrol Expres). Nici o benzinărie nu a fost închisă de la debutul actualei crize și în toate au fost implementate măsuri suplimentare de protecție a angajaților și clieților.