Pe 29 octombrie, Petron a ieftinit benzinele cu nouă bani pe litru. Este a patra ieftinire operată de Petrom în ultimele două săptămâni. Astfel, preţul benzinei este cu 30 de bani mai mic faţă de acum două săptămâni. Petrom a redus preţul la benzină cu 6 bani de două ori într-o săptămână.
Ieftinirea se vede însă doar la pompe. Modificarea preţului carburanţilor nu va atrage după sine şi o ieftinire a produselor alimentare, potrivit producătorilor locali
Carnea rămâne la acelaşi preţ
În ultima vreme carburantul s-a scumpit de cinci ori şi s-a ieftinit o dată. Carnea (materia primă n.red) nu s-a ieftinit nici măcar cu un ban. Dimpotrivă s-a scumpit. Pentru industria cărnii pierderile sunt majore, pentru că nici carnea nici cerealele nu s-au ieftinit. Scăderile sau creşterile la preţul carburanţilor de zero şi ceva la sută nu intră în calculul preţurilor la carne. Scumpirile la carne nu s-au datorat scumpirii carburanţilor ci scumpirii materiei prime. arburantul intră foarte puţin în calcul”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Sorin Minea, preşedintele patronatului Romalimenta. Întrebat despre o posibilă majorare a preţului cărnii până la finele acestui an, Minea a declarat că nu crede, dar că totul depinde de ce se va întâmpla cu bursa internaţională a mărfurilor.
Ce se va întâmpla cu preţurile la lapte
„Schimbările de preţ la raft nu se fac zilnic sau săptămânal! Negocierile cu comerciantul se fac odată la 6 luni. Iar scăderea cu 0,3 lei la combustibil este nesemnificativă. Când se scumpesc utilităţile (sau combustibilul cu 0,8 lei) aţi văzut creşteri de preţ la raft?”,aq a declarat pentru ECONOMICA.NET Dorin Cojocaru, Director general Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui – APRIL. Potrivit acestuia, „preţul la raft este influenţat de foarte mulţi factori ,…preţul motorinei este unul dintre ei, dar în acest caz este nesemnificativ , comparabil cu preţul la energia electrică, preţul materiilor prime etc…care au crescut în medie cu peste 25%”.
Preţul pâinii influenţat de piaţa neagră
Aurel Popescu, Preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie, Rompan susţine că nici preţul pâinii nu se va modifica, ca urmare a scăderii costurilor de transport. „Noi nu am crescut preţurile când s-a scumpit carburantul şi nici nu putem ieftini. De când grâului a început să se scumpească, noi am rămas cu preţurile vechi pentru că nu ne permite piaţa neagră să majorăm. Carburanţii au un efect mic asupra costurilor „a explicat Popescu.