BERD: Slovenia are nevoie de sprijin extern pentru sectorul bancar

Slovenia va avea nevoie de resurse financiare externe pentru a finaliza reformarea sistemului său bancar şi nu ar trebui să se teamă să caute ajutorul de care are nevoie, a afirmat, marţi, economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Erik Berglof, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 03 sept. 2013, 20:01
BERD: Slovenia are nevoie de sprijin extern pentru sectorul bancar

Oficialul BERD a făcut afirmaţia la o reuniune financiară, unde s-a exprimat ideea că Slovenia va fi nevoită să solicite ajutor financiar extern în următoarele luni, pentru a finaliza reformarea sistemului bancar.

‘Cu siguranţă, Slovenia va avea nevoie de resurse externe pentru a finaliza programul destinat băncilor. Întrebarea este dacă o poate face fără un program oficial cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Guvernul intenţionează într-adevăr să facă asta, dar, dacă este aşa, trebuie să acţioneze rapid’, a declarat Berglof.

Acesta a adăugat: ‘Stigmatul asociat în trecut cu aceste programe a fost greşit orientat, ele se pot dovedi un sprijin extrem de constructiv pentru economie’.

Ministerul de Finanţe de la Ljubljana a anunţat recent că trei bănci de stat din Slovenia, care se confruntă cu probleme financiare, vor transfera credite neperformante în valoare de 3,34 miliarde de euro (4,33 miliarde de dolari) către o bancă de rebuturi – Bank Assets Management Company (BAMC).

Guvernul se aşteaptă ca acele trei mari bănci controlate de stat – Nova Ljubljanska Banka, Nova Kreditna Banka Maribor şi Abanka Vipa – să aibă nevoie de capital suplimentar în valoare de 900 de milioane de euro.

Cele trei bănci deţin credite neperformante de 7,5 miliarde de euro, aproximativ 20% din Produsul Intern Brut al Sloveniei, ceea ce ar putea-o forţa pe aceasta să devină a şasea ţară din zona euro care solicită un program de ajutor, după Cipru, Spania, Portugalia, Irlanda şi Grecia.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale slovene pe zece ani a urcat la 6,8%, aproape de nivelul de 7%, care a forţat Grecia şi alte state din zona euro să solicite asistenţă financiară.

Ministrul sloven de Finanţe, Uros Cufer, a afirmat, marţi, că nu va încerca să se împrumute din nou de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni anul acesta şi că nu este sigur dacă ţara va apela, în schimb, la ajutor internaţional.

Berglof susţine că BERD ar putea fi interesată în investiţii în sectorul bancar slovac, după redresarea acestuia.

‘În prezent, nimeni nu va face achiziţii în băncile din Slovenia, până când nu se clarifică situaţia lor’, a adăugat oficialul BERD.

Te-ar mai putea interesa și
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care au co-semnat un text ce condamnă presupusa lipsă de cooperare a Teheranului......
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă ...
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...