„Consiliul director al BERD a aprobat o investiţie în privatizarea parţială a acţiunilor deţinute de România la Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A. printr-o ofertă publică iniţială (…) BERD va prelua o participaţie de 1,9%”, potrivit unei decizii din 29 octombrie a boardului băncii, făcută publică marţi.
Astfel, BERD vrea să ajute Romgaz să-şi îmbunătăţească guvernanţa corporatistă, sistemele de control intern şi practicile de management al mediului, se arată în anunţul băncii.
Statul român a vândut 15% din acţiunile Romgaz prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 391 milioane euro).
Investitorii au cumpărat 36% din acţiunile Romgaz sub formă de certificate de depozit (GDR-uri), care vor fi listate la bursa de la Londra, restul de 64% fiind achiziţionate direct ca acţiuni care vor fi tranzacţionate la bursa de la Bucureşti.
Investitorii au plasat în total ordine de 2,8 miliarde euro, dintre care 204 investitori instituţionali au realizat subscrieri de peste 1,7 miliarde de euro, iar 11.903 investitori de retail au subscris de peste 1,1 miliarde euro.
Tranşa micilor investitori a fost suprasubscrisă de 17,7 ori, iar cel mai mare ordin plasat pe acest segment a fost de 249 milioane lei (aproape 90% din tranşă).
Potrivit datelor prezentate vineri de Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei, o instituţie financiară internaţională a cumpărat 13% din acţiunile scoase la vânzare. La acel moment, reprezentanţii statului român nu au oferit alte informaţii privind investitorul care a preluat acest pachet.
Statul a lansat pe 22 octombrie oferta prin care a scos la vânzare 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe acţiune, estimând că va obţine între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).
Astfel, suma atrasă, de 1,7 miliarde lei, se apropie de valoarea maximă vizată.
În urma ofertei, Ministerul Economiei va deţine aproximativ 70% din acţiunile Romgaz, iar 14,9% aparţine Fondului Proprietatea. Anterior, statul deţinea 85% din titlurile companiei.