Conform rezultatelor preliminare publicate miercuri pe site-ul instituţiei, BERD a investit anul trecut o sumă record de 9,7 miliarde de euro în regiunea sa de activitate, care se întinde din Europa Centrală şi până în Maroc, Mongolia şi unele părţi din Orientul Mijociu. Instituţia financiară a precizat că 2017 a fost al patrulea an de creştere consecutivă a investiţiilor sale.
În următoarele săptămâni, BERD va da publicităţii şi rezultatele privind profitul realizat în 2017, însă având în vedere că multe din monedele ţărilor în care operează s-au depreciat în raport cu moneda euro anul trecut, cel mai probabil profitul BERD va fi mai mic decât cel de aproape un miliard de euro înregistrat în 2016.
Turcia a rămas principala piaţă a BERD în 2017, cu 1,5 miliarde de euro investiţi în 51 de proiecte. Însă moneda turcească s-a depreciat cu 18% în raport cu euro ceea ce înseamnă că profitul realizat de BERD va avea de suferit.
O poveste similară este rubla rusească. Chiar dacă BERD nu a mai mai acordat noi credite în Rusia după 2014, are în continuare un portofoliu de investiţii ruseşti în valoare de trei miliarde de euro, iar moneda rusească s-a depreciat cu 7% în raport cu euro, ceea ce va afecta şi rezultatele BERD.
Printre alte pieţe importante pentru BERD au fost Egiptul, unde banca şi-a dublat finanţarea până la 1,4 miliarde de euro, şi Ucraina, unde în pofida îngrijorărilor privind ritmul reformelor, investiţiile BERD au crescut de la 581 milioane de euro până la 740 milioane de euro.
În schimb, investiţiile BERD în Polonia, ţară care analizează posibilitatea înfiinţării unei bănci proprii de dezvoltare, au scăzut de la 776 până la 659 milioane de euro, adică un nivel comparabil cu investiţiile în Grecia, 614 milioane de euro.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În prezent, BERD investeşte în Mongolia, Turcia, Maroc,Egipt, Tunisia şi Iordania, precum şi în Grecia şi Cipru, ţări din zona euro afectate însă de criza datoriilor.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, cu investiţii în ţară de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte. Recent, BERD estimat că economia României ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 5,3%, avertizând că România consemnează ritmuri de creştere comparabile cu nivelurile înregistrate înaintea crizei.