BERD a redus semnificativ prognoza privind evoluţia economiei în cele 37 de ţări din regiunea sa
În noiembrie, BERD, prezentă în 37 de ţări din Europa, Asia şi Africa, prognoza un avans al economiei de 2,9% în 2020. Pentru 2021, BERD previzionează un avans de 4,8%, deşi există riscuri în urma incertitudinilor privind traiectoria epidemiei, precizează instituţia financiară internaţională.
„Regiunea BERD, la fel ca şi cea mai mare parte a globului, se confruntă cu cele mai mari dificultăţi de la Al Doilea Război Mondial. Ceea ce a început ca o criză în domeniul sănătăţii a devenit o criză economică şi aproape toate economiile regiunii ar urma să înregistreze un declin semnificativ anul acesta”, a declarat economistul şef al BERD, Beata Javorcik, pentru Reuters.
Estimările se bazează pe un scenariu care prevede relaxarea graduală a restricţiilor şi revenirea la normalitate în semestrul doi din 2020. Dar, în cazul în care se extinde distanţarea socială, economiile din regiune ar putea înregistra scăderi cu peste 10%, a avertizat Javorcik.
Unele ţări suferă pierderi economice mai substanţiale decât altele. Albania ar urma să înregistreze un declin al economiei de 9% în 2020, din cauza dependenţei de textilele produse pentru fabricile italiene, de remitenţe şi de turism.
PIB-ul Rusiei s-ar putea contracta cu 4,5% anul acesta, în urma scăderii preţurilor la materiile prime, în special la petrol.
Turcia ar urma să înregistreze un recul de 3,5%, în timp ce Ungaria şi Polonia vor înregistra un declin în linie cu cel al regiunii.
BERD estimează că economia României va înregistra anul acesta o scădere de 4%, faţă de un avans de 3,2% previzionat în noiembrie 2019. Pentru 2021, BERD se aşteaptă o expansiune de 4% a PIB-ului României.