BERD a vândut 0,4% din acţiunile OMV Petrom pentru aproape 19 milioane euro

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a vândut 0,4% din acţiunile OMV Petrom (SNP), prin 49 de deal-uri realizate în decurs de cinci minute, la bursă, pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro).
Economica.net - mie, 28 nov. 2012, 15:27
BERD a vândut 0,4% din acţiunile OMV Petrom pentru aproape 19 milioane euro

Anterior tranzacţiilor de miercuri, BERD deţinea 2,03% din acţiunile OMV Petrom.

„Ieşirea noastră parţială din acţionariatul Petrom vine în contextul creşterii atractivităţii României pentru investitori instituţionali. Suntem mândri că am contribuit la transformarea Petrom într-o companie de succes, puternică şi atractivă. Ca acţionar, rămânem dedicaţi cooperării excelente cu Petrom, ca partener de frunte în regiune”, a declarat, într-un comunicat, Kevin Bortz, director la departamentul de resurse naturale al BERD.

Acţiunile au fost tranzacţionate între orele 16:31 şi 16:36, la preţul de 0,37 lei. Preţul este cu 6,33% sub ultima cotaţie de marţi de pe piaţa principală, de 0,395 lei/titlu. La momentul realizării tranzacţiilor, pe piaţa principală, acţiunile OMV Petrom erau în scădere cu 0,25%, la 0,394 lei.

Raiffeisen Capital&Investment şi firma cehă de brokeraj Wood&Company Financial Services au primit mandat pentru a vinde un pachet de acţiuni OMV Petrom reprezentând 0,4% din capitalul social al companiei. Brokerii au cerut oferte din partea mai multor investitori interesaţi să cumpere acţiunile scoase la vânzare, pentru ca apoi, în funcţie de ofertele primite, vânzătorul să decidă dacă acceptă preţurile prezentate.

BERD a intrat în acţionariatul Petrom în 2004 pentru a susţine privatizarea companiei, anul în care grupul austriac OMV a preluat pachetul majoritar de acţiuni.

„Suntem mulţumiţi de cooperarea excelentă cu BERD, o instituţie financiară de top, care rămâne un acţionar important al companiei. Apreciem sprijinul primit de la BERD în timpul transformării complexe, de succes, a Petrom într-o companie modernă şi sustenabilă, inclusiv în primii ani ai crizei financiare. Succesul acestei vânzări parţiale reflectă cererea solidă din partea investitorilor pentru acţiuni Petrom şi sprijinul acordat de aceştia strategiei de business a managementului. Această tranzacţie va contribui de asemenea pozitiv la dezvoltarea pieţei de capital româneşti, prin creşterea lichidităţii la Bursa de Valori Bucureşti”, a afirmat, în acelaşi comunicat, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom.

Anterior comunicatului transmis de BERD, surse din piaţa de capital au declarat pentru MEDIAFAX că acţiunile au fost vândute de fonduri administrate de grupul american Artio Global Investors (fostul Julius Baer).

Fondurile administrate de Artio Global Investors mai aveau la finalul lunii iulie un pachet reprezentând 0,81% din acţiunile OMV Petrom. Artio şi-a lichidat în ultimul an majoritatea participaţiilor de pe bursa din România şi încearcă să vândă pachetele pe care le mai deţine la OMV Petrom şi BRD (3,3%), cele mai mari poziţii ale sale pe piaţa locală.

Decizia Artio de a lichida poziţiile deţinute în România vine în contextul în care în ultimul an investitorii şi-au retras masiv banii din fondurile Artio. Astfel, activele fondurilor Artio au scăzut de la aproape 30,4 miliarde dolari la finele anului trecut, la 16,7 miliarde dolari la sfârşitul lunii octombrie.

O parte din acţiunile OMV Petrom vândute miercuri au fost cumpărate de unele fonduri administrate de Franklin Templeton, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa de capital.

De altfel, fonduri Franklin Templeton au fost în acest an principalii cumpărători de acţiuni Petrom. Acestea au reînceput să cumpere acţiuni OMV Petrom în luna mai, iar de atunci au achiziţionat cumulat 0,3636% din capitalul social al companiei, pentru 49,3 milioane lei (aproximativ 17,5 milioane euro). Fonduri ale Templeton au cumpărat şi anul trecut acţiuni la OMV Petrom şi au plătit aproape 2 milioane euro pentru 0,035% din titlurile companiei petroliere.

Cele mai mari pachete au fost cumpărate în lunile august şi septembrie, când fonduri Franklin Templeton au preluat acţiunile de la fonduri administrate de Artio, potrivit unor surse din piaţa de capital.

Unele surse din piaţa de capital susţin că prin achiziţiile de miercuri, Franklin Templeton a vizat şi diminuarea presiunii la vânzarea acţiunilor OMV Petrom, astfel încât preţul pe bursă să poată urca şi să ducă la creşterea activului net al Fondului Proprietatea la peste 1 leu/acţiune şi, astfel, FP să poată distribui dividende anul viitor.

Legislaţia nu permite acordarea de dividende în cazul în care valoarea activului net pe acţiune este sub valoarea nominală, de 1 leu, cum este în prezent la Fondul Proprietatea, după ce activul net a scăzut în luna iunie sub valoarea nominală, ca urmare a intrării Hidroelectrica în insolvenţă. La finalul lunii octombrie activul net al Fondului Proprietatea era de 0,96 lei/acţiune.

Raportat la preţul la care a fost realizat deal-ul, OMV Petrom este evaluată la 20,958 miliarde lei (4,645 miliarde euro), iar în funcţie de cea mai recentă cotaţie de la BVB, capitalizarea bursieră a companiei este de 22,317 miliarde lei (4,946 miliarde euro).

Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea (20,11%), BERD (2,03%) şi SIF Oltenia (1,09%), iar restul titlurilor sunt listate la bursă.

Petrom a raportat profituri record în ultimii doi ani. Astfel, anul trecut, profitul net al grupului a fost de 3,76 miliarde lei (885 milioane euro), iar în primele nouă luni din acest an câştigul a fost de 2,89 miliarde lei (652 milioane euro), cu 1% mai mici decât în aceeaşi perioadă a lui 2011.

La mijlocul anului trecut, statul nu a reuşit să vândă pe bursă un pachet de 9,84% din acţiunile Petrom la un preţ minim de 0,37 lei/acţiune.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...