BERD ar putea ajuta băncile greceşti dacă Atena menţine acordul stabilit cu creditorii internaţionali
În acest an, Grecia a devenit al doilea stat membru al zonei euro, după Cipru, care beneficiază de investiţiile BERD, instituţie care a fost înfiinţată în ideea de a ajuta la dezvoltarea economiei de piaţă şi a democraţiei în cele 27 de state foste comuniste din Europa de Est.
Peter Sanfey, director pentru strategia de ţară în cadrul BERD, a declarat că este o uşurare faptul că Grecia va rămâne în zona euro adăugând că acest lucru va deschide calea pentru primele proiecte derulate de BERD în Grecia.
‘Am dori să sprijinim Grecia. Vom încerca să fim implicaţi acolo unde este nevoie de noi şi unde putem oferi valoare’, a spus Peter Sanfey.
Potrivit acestuia domenii precum logistica, agricultura şi turismul sunt posibile domenii de investiţii pentru BERD, însă mulţi analişti sunt interesaţi să vadă dacă va exista o implicare a BERD în băncile greceşti.
Anul trecut, BERD a preluat o participaţie de 5% la Bank of Cyprus, în cadrul unei majorări de capital în valoare de un miliard de euro, iar întrebarea care se pune acum este dacă BERD va face un lucru similar şi în Grecia.
‘Sunt sigur că vom juca un anumit rol în băncile elene’, a spus Sanfey, adăugând că, pentru moment, BERD este în faza de aşteptare şi monitorizare. ‘Avem deja participaţia de la Bank of Cyprus astfel că ştim ce trebuie să facem’ a mai spus Sanfey.
În ultimii ani, BERD şi-a extins aria de operaţiuni prin includerea unor părţi din Africa de Nord şi Asia Centrală, iar în acest an acţionarii băncii au dat undă verde pentru ca BERD să poată derula proiecte şi în Grecia.
Liderii zonei euro au ajuns luni, în unanimitate, la un acord cu privire la Grecia referitor la un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană), al treilea de acest fel în ultimii cinci ani, a anunţat pe Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Agenţia de evaluare financiară Moody’s a estimat recent că, indiferent dacă autorităţile de la Atena vor ajunge sau nu la un acord cu creditorii internaţionali, băncile greceşti vor avea nevoie de recapitalizare.