BERD ar putea investi până la un miliard de dolari în Ucraina, în 2015

Economica.net
03 07. 2015
berd_90173200

În 2014, BERD a investit o sumă record de 1,2 miliarde de dolari în Ucraina, însă, în acest an, a investit doar 100 de milioane de dolari, aşteptând să vadă progrese în implementarea reformelor.

‘Legile bune sunt bune doar dacă sunt implementate şi susţinute. Intenţionăm să investim aproximativ un miliard de dolari, însă acest lucru depinde în întregime de implementarea reformelor, astfel că suma finală ar putea fi mai mică’, a declarat Suma Chakrabarti.

El a adăugat că sectoarele energiei, bancar şi justiţiei sunt domeniile care necesită o atenţie specială.

Fondul Monetar Internaţional şi alte organizaţii internaţionale cer de mult timp autorităţilor de la Kiev să crească tarifele la energie şi să restructureze sectorul bancar. Reprezentanţii BERD se vor întâlni săptămâna viitoare cu ministrul ucrainean al Energiei pentru a discuta acordarea de credite pentru achiziţionarea de gaze naturale. Dacă Ucraina respectă ţintele necesare, suma pe care BERD o va investi în sectorul energetic ucrainean în acest an ar putea constitui ‘o mare parte din suma de un miliard de dolari’, a precizat Suma Chakrabarti.

În ceea ce priveşte sectorul bancar, în ultimele 18 luni, autorităţile de la Kiev au închis peste 50 de bănci, însă, în continuare funcţionează alte 114, iar Chakrabarti susţine că Ucraina ‘are în continuare mult prea multe bănci care, în opinia noastră, nu sunt decât puşculiţe personale ale oligarhilor’. Potrivit acestuia, ar fi foarte bine dacă în Ucraina ar exista maximum 50 de bănci.

În conformitate cu acordul de asistenţă convenit cu FMI, Ucraina încearcă să obţină o reducere a datoriilor sale, însă discuţiile cu creditorii s-au împotmolit, ceea ce a determinat autorităţile de la Kiev să ameninţe că vor introduce un moratoriu la plata datoriilor. Suma Chakrabarti a subliniat că un astfel de moratoriu nu va afecta activităţile BERD, care este interesată în special de un cadru macroeconomic funcţional, iar restructurarea datoriilor este o parte a acestui cadru.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.