‘Suma de cinci miliarde de euro ar putea fi depăşită, dacă circumstanţele economice o vor permite’, a precizat BERD, într-un comunicat.
BERD a adăugat că investiţiile sale fac parte dintr-un program internaţional de asistenţă financiară destinat sprijinirii reformelor macroeconomice şi structurale. În acest sens, banca a apreciat că, pentru a redobândi încrederea investitorilor, este esenţial ca Ucraina să ajungă la un acord cu Fondul Monetar Internaţional cu privire la un program de stabilizare macroeconomică.
Şi Comisia Europeană a prezentat, miercuri, un plan de ajutor pentru Ucraina în valoare de cel puţin 11 miliarde de euro. Această asistenţă va fi realizată în colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), fiind condiţionată de încheierea unui acord între Kiev şi Fondul Monetar Internaţional.
‘Pachetul combinat ar putea oferi un sprijin de cel puţin 11 miliarde de euro pentru următorii doi ani, fondurile provenind din bugetul UE şi al instituţiilor financiare europene’, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-o conferinţă de presă.
Ucraina poartă în prezent discuţii cu Fondul Monetar Internaţional pentru un nou program de asistenţă financiară. Noul Guvern interimar de la Kiev a anunţat că vrea să obţină de la FMI 15 miliarde de dolari pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, a fost înfiinţată în anul 1991 pentru a susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei.