„Marea majoritate a fondului locativ din România a fost construit între anii 1960 şi 1990, având un nivel scăzut al izolaţiei termice. În timp ce nevoia de a creşte eficienţa energetică este în mod imperios necesară, accesul la finanţare pentru astfel de investiţii rămâne limitat. Suntem bucuroşi că putem oferi acest nou produs de finanţare adresat în mod direct acestei probleme şi suntem deschişi către băncile din România să se alăture iniţiativei noastre”, a spus Patrone.
Potrivit acestuia, programul GEFF finanţează orice investiţie în echipamente şi materiale eficiente energetice, precum şi cu emisii scăzute de carbon, energie regenerabilă şi soluţii de economisire a apei. Este pentru prima dată când BERD finanţează investiţii de eficienţă energetică în sectorul rezidenţial din România, iar creditele pot fi accesate prin intermediul băncilor partenere locale.
Beneficiarii pot fi persoane fizice, asociaţii de proprietari, dar şi firme care furnizează produse şi servicii verzi. Aceştia vor putea să aleagă soluţii de tehnologii verzi predefinite sau să beneficieze de consultanţă gratuită pentru identificarea soluţiilor cu consum de energie redus cele mai potrivite pentru investiţiile complexe ce urmează să fie finanţate prin acest program. Consultanţa tehnică este asigurată prin intermediul grantului acordat de către Global Environment Facility şi EBRD Shareholder Special Fund.
Banca Transilvania este prima instituţie financiară care s-a alăturat programului şi care a contractat un împrumut de 40 de milioane de euro pentru investiţii în eficienţă energetică destinate clădirilor rezidenţiale.
GEFF face parte din programul Green Economy Transition al BERD, prin care banca intenţionează, până în 2020, să utilizeze 40% din investiţiile sale anuale pentru finanţările destinate reducerii impactului schimbărilor climatice, în comparaţie cu o medie de aproximativ 25% din investiţiile anuale în ultimii cinci ani.