BERD se află în stadiul final cu noile estimări dar, după modelul FMI, care a avertizat marţi că ‘o pleiadă neobişnuită’ de riscuri de finanţare externă ‘înrăutăţesc perspectiva’ Europei emergente, şi BERD va prezenta o perspectivă mai sumbră.
‘Nu este un secret că nu vor fi veşti foarte bune’, a afirmat Suma Chakrabarti într-un discurs rostit la o conferinţă pe teme financiare.
În ianuarie, BERD estima un avans de 2,7% a regiunii în care activează, care a fost extinsă de la fostele state din blocul comunist din Europa de Est la Turcia, Egipt, Maroc, Tunisia, Iordania şi Mongolia. Investitorii se vor concentra probabil pe prognozele privind evoluţia economiei Rusiei, în ianuarie BERD estimând un avans de 2,5% în 2014. În prezent, investiţiile BERD în Rusia se ridică la 9,7 miliarde de euro.
Aasim Husain, director adjunct al departamentului european al Fondului Monetar Internaţional, a declarat marţi că tensiunile dintre Rusia şi statele vestice privind Ucraina şi potenţialul impact al sancţiunilor sunt în prezent analizate de specialiştii FMI. În aprilie, FMI a revizuit în scădere, pentru a treia oară, estimările privind evoluţia economiei Rusiei în 2014. Astfel, PIB-ul Rusiei ar urma să înregistreze un avans de 1,3%, de la 3% estimat anterior. Aasim Husain susţine ‘că este aproape sigur’ că săptămâna aceasta FMI va revizui în scădere prognozele privind evoluţia economiei Rusiei în 2014.
Economia Ucrainei, afectată de turbulenţele din ultimele luni, ‘va intra aproape sigur într-o recesiune severă’, avertizează Chakrabarti. BERD s-a angajat să cheltuiască aproximativ un miliard de euro în Ucraina în 2014, iar FMI ar urma să aprobe miercuri un program de asistenţă financiară de 17 miliarde de euro pentru Kiev.
De asemenea, şeful BERD a afirmat că Ungaria şi Bulgaria sunt statele în care s-au blocat reformele din sectorul energiei iar privatizările s-au poticnit în Rusia, Kazahstan şi Ucraina.
În ianuarie, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare estima că în 2013 economia românească a înregistrat o creştere de 2,5%, urmând ca în acest an avansul economiei să încetinească uşor până la 2,4%, susţinut de exporturi şi de relansarea cererii interne.
La nivel general, BERD se aşteaptă ca în 2014 relansarea în regiunea în care banca investeşte să fie una lentă, în pofida îmbunătăţirilor înregistrate în economiile avansate. Economiştii BERD estimează că regiunea sa de acţiune va înregistra o creştere modestă de 2,7% în 2014, după o expansiune de 2% în 2013.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.