‘Grexit nu reprezintă un scenariu de bază al BERD. Suntem îngrijoraţi de o ieşire a Greciei din zona euro din punct de vedere al stabilităţii şi coeziunii monedei, care reprezintă avantajul modelului UE şi o ancoră pentru convergenţă’, a explicat oficialul BERD, într-o conferinţă organizată de Euromoney la Viena.
Şi ministrul sârb de Finanţe, Dusan Vujovic, a avertizat că o ieşire a Greciei din zona euro ar putea afecta sectorul financiar al ţării sale, scrie Agerpres.
În Serbia sunt ‘destul de multe subsidiare ale băncilor elene, astfel încât impactul asupra sectorului financiar ar putea fi real şi ar putea provoca alte dificultăţi’, a afirmat oficialul sârb.
Parlamentul grec şi-a anunţat dizolvarea şi a confirmat organizarea, la 25 ianuarie, a alegerilor parlamentare anticipate în care stânga radicală SYRIZA este dată favorită în sondaje. Liderul SYRIZA, Alexis Tsipras, vrea să pună capăt politicii de austeritate impuse ţării sale de creditorii internaţionali (UE, BCE şi FMI) în schimbul împrumuturilor de circa 240 de miliarde de euro. De asemenea, el vrea să negocieze o nouă restructurare a datoriei publice, care sufocă economia Greciei.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.