BERD nu mai finanţează temocentrale pe bază de cărbune
Boardul BERD a adoptat o nouă strategie care va ghida investiţiile sale în sectorul energiei şi resurselor naturale în următorii cinci ani iar această strategie prevede că finanţare pentru termocentrale care funcţionează pe bază de cărbune va fi acordată ‘numai în circumstanţe rare şi excepţionale când nu există altă sursă energetică alternativă’, a declarat directorul pentru energie şi resurse naturale de la BERD, Riccardo Puliti.
‘Nu putem utiliza cărbune fără a ne gândi care va fi impactul asupra modificării climatice. Există o problemă cu modificarea climei şi este nevoie să fie luate acţiuni pentru a o soluţiona’, a spus Riccardo Puliti.
BERD operează în 34 de ţări din Europa de Est şi Asia Centrală şi în perioada care a trecut din 2006 şi până în prezent a investit 52 de miliarde de euro în industrie, infrastructură şi energie, dintre care 6,3 miliarde de euro în energie electrică şi utilităţi. De asemenea, din 2006 şi până în prezent BERD a investit 12 miliarde de euro în energii regenerabile şi eficienţa energetică, fiind cel mai mare investitor din regiune în aceste tehnologii.
Investiţiile BERD în cărbune reprezintă doar o mică parte din investiţiile băncii. Din 2006 banca a investit 521 milioane de euro în producţia energie pe bază de cărbune, din suma de 6,3 miliarde de euro investite în energie electrică şi utilităţi. Riccardo Puliti a subliniat că în viitor proporţia va fi şi mai mică.
‘Suntem foarte serioşi atunci când spunem că finanţarea pentru termocentrale va fi rară şi excepţională’, a spus Riccardo Puliti, precizând că singura ţară în care BERD operează şi în care ar putea finanţa proiecte în domeniul cărbunelui este Mongolia. ‘Această ţară nu este conectată la niciun gazoduct şi de asemenea nu au nicio centrală nucleară. Primul parc eolian din Mongolia a fost dezvoltat şi finanţat de BERD. Însă problema Mongoliei nu este doar producţia de electricitate ci serviciile de încălzire. Nu poţi să produci agent termic cu regenerabile’, a spus Puliti. Cu toate acestea, orice termocentrală care va obţine finanţare de la BERD va trebui să dovedească faptul că nu niciun alt combustibil nu ar fi viabil şi de asemenea va trebui să fie construită cu cele mai noi tehnologii pentru a reduce emisiile.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.