Preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, a anunţat miercuri că Banca pune la punct o serie de proiecte de investiţii pentru a sprijini sectorul privat şi proiectele de infrastructură în Turcia şi Iordania. Chakrabarti a precizat că BERD va putea să finanţeze noile proiecte cu până la 500 milioane de euro, cu condiţia mobilizării unor granturi suplimentare în valoare de 400 milioane de euro, sumă care ar urma să vină de la donatori, guverne şi instituţii precum Uniunea Europeană.
‘Pentru a contribui la mobilizarea granturilor, echipa managerială va propune acţionarilor alocarea din profiturile băncii a unei sume de circa 100 de milioane de euro pe o perioadă de trei ani, din 2016 până în 2018. Managementul va propune acţionarilor o alocare iniţială de 35 de milioane de euro în 2016’, a spus Suma Chakrabarti, în avanpremiera unei conferinţe a donatorilor pentru refugiaţii sirieni, organizată, joi, la Londra.
Luna trecută, BERD a anunţat că se aşteaptă să raporteze un profit net de aproximativ 800 de milioane de euro pentru anul 2015, după ce, în 2014, a înregistrat pierderi de 600 de milioane de euro, în condiţiile în care investiţiile sale au atins anul trecut un nivel record de 9,4 miliarde de euro.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări din estul Mediteranei, precum Turcia şi Iordania.
De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a şasea ţară în topul principalilor beneficiari de investiţii BERD.