BERD opreşte investiţiile în cărbune, pentru protecţia mediului

Economica.net
13 12. 2018
cariera_carbune__rovinari___craiova_20_69491200

Deja instituţia financiară a acordat prioritate energiei regenerabile, extinzându-şi sprijinul pentru politicile verzi, acum va elimina excepţiile, cum ar fi Mongolia, Polonia şi Kazahstan, care obţin din cărbune peste 70% din energie.

Decarbonizarea sectoarelor energetice din regiunile unde este prezentă Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare necesită renunţarea la cei mai poluanţi combustibili, a afirmat Nandita Parshad, director general BERD pentru energie şi resurse naturale.

Noua strategie vizează investiţiile băncii din următorii cinci ani.

Şi Generali, cea mai mare companie de asigurări din Italia, a anunţat luna trecută că nu va mai asigura în viitor noile termocentrale pe bază de cărbune sau exploatările miniere, marcând o accelerare a sprijinului pentru politicile verzi.

Decizia Generali se adaugă recentelor tendinţe ale companiilor care gestionează active şi ale fondurilor suverane de a-şi reduce expunerea la sectorul minier, pentru protejarea mediului.

Alte companii importante care şi-au redus expunerea la sectorul minier sunt Allianz SE, AXA, Scor, Swiss Re şi Zurich Insurance.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro în ţară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 milioane de euro în România. Din această finanţare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani.