BERD: Priorităţi pentru România în 2013 – atragerea investiţiilor, privatizările şi infrastructura

Principalele priorităţi pentru România anul viitor, din punct de vedere economic, ar trebui să fie implementarea de reforme care să înlesnească investiţiile, realizarea de progrese în privinţa privatizărilor şi îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de transporturi, potrivit unui raport al BERD.
Economica.net - mie, 07 nov. 2012, 11:52
BERD: Priorităţi pentru România în 2013 - atragerea investiţiilor, privatizările şi infrastructura

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a prezentat miercuri Raportul de Tranziţie 2012, o analiză economică privind evoluţia din ultimul an a statelor unde instituţia este prezentă.

Astfel, prima dintre „priorităţile cheie” pentru România în 2013 este îmbunătăţirea climatului investiţional, consideră experţii instituţiei.

„Este nevoie de intensificarea eforturilor pentru reducerea birocraţiei şi înlăturarea problemelor de avizare, considerate de către mediul de afaceri, în sondaje, drept principalele probleme ale mediului investiţional”, se spune în raport.

În continuare, BERD notează că România ar trebui să progreseze în privinţa privatizărilor importante din sectoare economice cheie.

„Guvernul şi-a exprimat angajamentul să continue vânzarea de active importante, însă procesul de implementare a fost lent şi ar trebui accelerat dacă se doreşte realizarea unor privatizări anul viitor”, notează BERD.

Calitatea infrastructurii de transport are nevoie de asemenea de „îmbunătăţiri semnificative”.

„Acum că a fost implementată legislaţia adecvată pentru sectorul privat, autorităţile ar trebui să-şi intensifice eforturile de atragere de investiţii private şi know-how pentru proiecte cheie de transporturi”, consideră experţii băncii.

Dincolo de aceste priorităţi majore, BERD semnalează încă odată că, asemenea Bulgariei, România a înregistrat întârzieri în privinţa măsurilor de liberalizare a sectorului energetic şi eliminare a preţurilor reglementate. Mai mult, banca subliniază că intrarea Hidroelectrica în insolvenţă în această vară a întârziat privatizarea parţială a companiei.

„Cu toate acestea, în ambele ţări au fost operate la mijlocul anului modificări la legislaţia din energie care, odată implementate, ar trebui să rezolve o parte din problemele ridicate de organismele UE”, precizează BERD, făcând referire la avertismentele Comisiei Europene împotriva României şi Bulgariei privind liberalizarea în energie.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI, în cadrul acordului de precauţie aflat în derulare, să vândă participaţii deţinute de stat la companii strategice din domeniile energiei şi transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrală), CFR Marfă (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare şi cele trei companii de distribuţie ale Electrica (participaţii majoritare). Tot prin vânzarea de participaţii majoritare ar trebui privatizare noul producător de energie Hunedoara (format prin fuzionarea centralelor Paroşeni şi Mintia şi a celor patru mine viabile ale Companiei Naţionale a Huilei) şi noul producător de energie Oltenia (format din fuziunea termocentralelor Turceni, Rovinari şi Craiova cu producătorul de cărbune Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu).

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...