Anunţul vine după ce în martie s-a semnat un acord ce prevede că Grecia, ţara cu cea mai ridicată datorie din Uniunea Europeană, va beneficia până în 2020 de finanţare din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru redresarea economiei.
‘Acordul de investiţii în valoare de 500 milioane de euro pe an va stimula semnificativ redresarea ţării’, se arată în declaraţia Ministerului de Finanţe de la Atena.
BERD, UE şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) vor să susţină cu fonduri întreprinderile mici şi mijlocii din Grecia, a declarat în martie preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Suma Chakrabarti.
‘Există două domenii în care s-ar putea implica BERD: în primul rând să ajute companiile elene să recâştige accesul la finanţare şi în al doilea rând să promoveze integrarea economică regională, în special în sectorul energiei şi infrastructurii’, a explicat Chakrabarti.
Grecia, acţionar al BERD din 1991, a contribuit cu 2,3 miliarde de euro la finanţarea acordată de BERD în Europa emergentă, în special în statele vecine din Balcani. În timpul crizei financiare, BERD a sprijinit subsidiarele băncilor elene din România, Bulgaria şi fostele republici iugoslave.
Preşedintele BERD a precizat că nu va exista o limită a fondurilor alocate Greciei, care vor depinde de proiectele propuse de partea elenă.
Grecia devine astfel al doilea stat membru al zonei euro care beneficiază de investiţiile BERD, după ce anul trecut Ciprul a solicitat finanţare.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.