În schimb, BERD a precizat că în 2014 a înregistrat o pierdere netă de 568 milioane de euro, faţă de un profit net de un miliard de euro în 2013. BERD a raportat pierderi mai mari în 2008 şi 2009, adică 602 milioane de euro, respectiv 746 milioane de euro, însă atunci investiţiile sale au crescut pentru a compensa consecinţele nefaste ale crizei financiare globale.
Cu toate acestea, BERD susţine că dispune de o poziţia solidă de capital cu rezerve de 7,9 miliarde de euro la finele lui 2014 şi un sprijin puternic din partea acţionarilor precum şi de un rating ‘AAA’ cu perspectivă stabilă din partea celor trei mari agenţii internaţionale de rating.
BERD precizează că anul trecut Turcia a devenit principala ţară care a beneficiat de finanţarea BERD, cu investiţii de 1,4 miliarde de euro în diverse sectoare ale economiei. ‘A avut loc o intensificare a activităţii noastre în Asia Centrală, în special în Kazahstan. De asemenea, au crescut investiţiile în ţările din Balcani, Caucaz şi Europa de Est, unde BERD s-a reangajat în Ucraina după decizia noilor autorităţi de a lansa un program de reforme economice’, a adăugat banca.
Anterior, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a informat că în 2014 şi-a majorat investiţiile în România până la 592 milioane de euro, de la 508 milioane de euro în 2013, chiar dacă numărul proiectelor finanţate a scăzut anul trecut la 26 de la 32 de proiecte în 2013.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.