BERD şi-a redus la jumătate estimările de creştere economică pentru Europa de Est
În schimb, BERD şi-a îmbunătăţit estimările pentru Polonia, la 2,8% de la 2,7% în ianuarie, şi România, la 2,6% de la 2,4% în ianuarie, ca urmare a revenirii cererii din zona euro.
De departe, cea mai mare revizuire a estimărilor BERD a fost efectuată în cazul Ucrainei, care potrivit celor mai recente prognoze ar urma să se contracte cu 7% în acest an, faţă de o creştere de 1,5% cât preconiza în ianuarie, precum şi în cazul Rusiei, care potrivit BERD ar urma să stagneze în acest an, în condiţiile în care la începutul anului preconiza un avans de 2,5%.
‘Potrivit unui scenariu mai negativ, economia Rusiei ar intra în recesiune iar contracţia Ucrainei s-a agrava’ se arată într-un raport realizat de economiştii BERD. ‘Cumulată cu o creştere a aversiunii faţă de risc pe pieţele globale, acest lucru ar putea opri creşterea din regiunea BERD. În acest moment, criza dintre Ucraina şi Rusia ar putea avea un impact asupra economiei mondiale’, avertizează BERD.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.
Miercuri, a început la Varşovia reuniunea anuală a BERD pe fondul celei mai grave crize dintre Est şi Vest după terminarea Războiului Rece în urmă cu 25 de ani.