BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
BERD a finanțat o cotă de 30% din participația la portofoliu, iar restul finanțării a fost asigurat de fondurile APS. Tranzacția va sprijini funcționarea sectorului bancar românesc, facilitând întoarcerea în economie a garanțiilor blocate și ajutând debitorii să iasă din procedurile de faliment, arată comunicatul. De asemenea, aceasta eliberează capacitatea de administrare a creditelor neperformante, permițând pieței financiare locale să inițieze noi împrumuturi.
Această tranzacție este prima dintr-un prograam total al BERD de 300 de milioane de euro, care implică achiziții de NPL. Cadrul sprijină eforturile de soluționare a problemei nivelurilor ridicate ale NPL în dintre economiile în care banca investește.
Deși rata NPL în România s-a îmbunătățit, ajungând la aproximativ 2,65 % în 2023, consolidarea rezilienței sectorului și sprijinirea unei piețe funcționale pentru vânzările de NPL rămâne o prioritate în regiune, arată BERD. „Suntem mândri că am finalizat această tranzacție cu BERD, care reprezintă o realizare semnificativă pe una dintre piețele noastre principale”, a declarat Viktor Tóth, Chief Investment Officer la APS Investments. „Colaborarea cu BERD și APS a fost esențială în parcurgerea acestei tranzacții complexe.”
Alexander Saveliev, director al serviciilor financiare specializate din cadrul BERD, a spus și el: „Suntem încântați să continuăm colaborarea noastră cu APS pentru a sprijini o rezolvare cu succes a NPL-urilor în regiunile unde avem interse comune. Această tranzacție aduce o contribuție importantă la piața secundară a împrumuturilor din România, care constituie o parte esențială a unui sistem financiar care funcționează bine.”
APS este unul dintre principalii investitori și administratori de credite neperformante, activ în 15 țări. APS gestionează în prezent peste 100 de portofolii NPL cu o valoare nominală totală de peste 11 miliarde de euro.
BERD este unul dintre principalii investitori instituționali din România. Până în prezent, banca a investit peste 10,9 miliarde de euro în 525 de proiecte în țară, concentrându-se pe dezvoltarea în continuare a sectorului financiar și a piețelor de capital, pe finanțarea infrastructurii și pe stimularea productivității sectorului privat.