Investiţia totală se ridică la 56 de milioane de dolari, iar facilitatea va avea o capacitate de procesare de 73.000 de tone pe an.
Noua unitate de procesare abordează o problemă esenţială a României, aceea a reciclării deşeurilor, în condiţiile în care va atrage şi crearea unei reţele naţionale de colectare a uleiului utilizat, se arată în comunicat.
Uzina va regenera uleiurile minerale uzate şi le va transforma în uleiuri de bază pentru vânzare şi reutilizare în industria auto şi în alte sectoare industriale.
Green Oil & Lubes SRL face parte dintr-un grup de companii înfiinţate de inginerul şi omul de afaceri indian Mazarali Kamumiya Saiyed. Grupul de companii va contribui la programul de investiţii cu 26 de milioane de dolari, în timp ce restul de 30 de milioane de dolari vor fi asiguraţi printr-un credit de investiţii cu participări egale acordat de BERD şi BCR. În cadrul aceluiaşi acord financiar, BCR a aprobat, de asemenea, o linie de 8,7 milioane de dolari pentru finanţarea nevoilor de capital de lucru şi a TVA aferentă dezvoltării proiectului.
‘Investiţia abordează o problemă esenţială a tranziţiei României către o economie durabilă şi ecologică prin susţinerea unei noi facilităţi de reciclare. Eficienţa resurselor şi reciclarea rămân zone cu posibilităţi semnificative de îmbunătăţire. În medie, fiecare litru de lubrifiant generează 0,5 litri de reziduuri (ulei uzat). În prezent, în România, numai aproximativ 50% din aceste deşeuri sunt colectate şi sunt utilizate în principal drept combustibil pentru producerea de energie termică în procese industriale, lucru care generează cantităţi semnificative de gaze cu efect de seră’, se mai arată în comunicat.
Compania se aşteaptă să colecteze majoritatea uleiurilor uzate reciclabile din ţară şi va crea aproximativ 70 de noi locuri de muncă.
‘Suntem încântaţi şi onoraţi să colaborăm cu o companie puternică şi dinamică, aşa cum este Green Oil şi Lubes, în acest interesant proiect, care reprezintă o investiţie inovatoare în România, una care se concentrează pe economia circulară şi pe mediul înconjurător. Succesul acestui proiect va demonstra modul în care considerentele de afaceri şi preocupările ecologice sunt din ce în ce mai interconectate într-o economie modernă’, a declarat Matteo Patrone, director regional al BERD, România şi Bulgaria.
‘Cofinanţarea proiectelor cu componentă de mediu reprezintă una dintre direcţiile strategice ale BCR şi ne bucurăm că putem contribui la o investiţie ce abordează una dintre problemele critice ale României, aceea a punctelor de reciclare. Suntem permanent preocupaţi de direcţionarea sustenabilă şi eficientă a resurselor financiare către tehnologie, infrastructură, educaţie, protecţia mediului şi, implicit, calitatea vieţii’, a declarat, la rândul său, Sergiu Manea, preşedintele BCR.
BERD este unul dintre principalii susţinători al energiei verzi. În cadrul strategiei privind Tranziţia către Energia Verde, banca îşi propune să-şi crească investiţiile în acest domeniu la peste 40% din investiţiile anuale de afaceri până în 2020. BERD se află pe drumul cel bun în atingerea acestui obiectiv.
Banca este cel mai mare investitor instituţional din România, investind până în prezent aproape 7,5 miliarde de euro în aproape 400 de proiecte. În 2017, Banca a semnat peste 20 de proiecte în valoare de peste 400 milioane de euro.