Cel mai mare lanț românesc de magazine și-a schimbat proprietarul. „La Cocoș” este cotrolat acum de fonduri de investiții asociate cu BERD, familia Nica a rămas minoritară

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), CEECAT Capital, un fond regional de private equity și Morphosis Capital Fund II, un fond de capital de creștere axat pe dezvoltarea și transformarea IMM-urilor locale în jucători regionali, devin acționarul majoritar în cadrul retailer-ului local La Cocoș, deținut de antreprenorii români, Iulian și Gianina Nica. Parteneriatul vizează expansiunea accelerată a amprentei La Cocoș pe teritoriul României. La Cocoș este singurul lanț autohton de magazine cu afaceri ce s-a apropiat, în 2023, de pragul de 1 miliard de lei.
Alina Stanciu - joi, 22 aug. 2024, 09:50
Cel mai mare lanț românesc de magazine și-a schimbat proprietarul.

Prin preluarea pachetului de control al companiei BERD, CEECAT Capital și Morphosis Capital vor susține extinderea națională a retailer-ului La Cocoș pe teritoriul României, prin deschiderea unui număr de locații noi format din două cifre în următorii patru ani, potrivit unui comunicat.

„Suntem mândri de creșterea remarcabilă a La Cocoș și de impactul pozitiv pe care l-am avut asupra comunităților din zonele în care suntem prezenți. După aproape un deceniu de activitate, am realizat că pentru a ne dezvolta la nivel național, avem nevoie de investiții semnificative, fără de care extinderea ar putea dura peste 15 ani. Ca Fondator al lanțului La Cocoș, pot spune că această tranzacție ne oferă resursele financiare și expertiza necesare pentru a extinde rapid rețeaua cu un număr de locații format din două cifre în următorii patru ani. Obiectivul nostru comun este să consolidăm poziția noastră de lider pe piața de retail alimentar din România. Împreună cu echipa La Cocoș, mulțumesc investitorilor pentru încrederea acordată și sprijinul oferit de acum înainte în realizarea acestui obiectiv ambițios. În proiectele de anvergură, partenerii puternici sunt esențiali pentru a completa resursele financiare și a maximiza eficiența. Sper ca toți cei 720 de colegi, fie că sunt alături de noi de la început sau s-au alăturat pe parcurs, să vadă în acest parteneriat o oportunitate de creștere și de consolidare. Cu acest consorțiu select alături, avem nu doar un parteneriat puternic, ci și un strateg pentru dezvoltarea viitoare a afacerii”, a declarat Iulian Nica, Fondator și CEO, La Cocoș.

Fondat în 2014, La Cocoș este un retailer românesc de tip discount, care operează în prezent trei locații în Ploiești și București. Cu un model de afaceri unic, La Cocoș a înregistrat o creștere anuală de 24% a vânzărilor între 2018 și 2022, depășind ritmul de creștere al principalilor jucători de pe piața de retail alimentar din România.

În 2023, compania a înregistrat venituri de 200 de milioane de euro. La Cocoș oferă aproximativ 10.000 SKU-uri (Stock Keeping Unit), cele mai vândute din fiecare categorie, și oferă clienților două sau trei prețuri de vânzare pentru fiecare produs, în funcție de cantitatea cumpărată. La Cocoș Vitantis are 290 anagajați, Ploiești 2 – 280 și  Ploiești 1 – 150.

La Cocoș se adresează atât clienților B2C, cât și micilor afaceri B2B.

Modelul de business al companiei La Cocoș se bazează pe costuri operaționale reduse ceea ce îi permite să ofere prețuri mai mici față de competitorii săi.

Rețeaua de magazine La Cocoș este recunoscută pentru abordarea sa „no-frills” și pentru poziționarea strategică a magazinelor în zone periferice, care îi permite să maximizeze eficiența operațională.

„Pentru următorii doi ani, 2024 și 2025, La Cocoș își propune să deschidă încă 5 magazine noi, fiecare cu o suprafață de vânzare medie de aproximativ 10.000 metri pătrați si să atragem alături de cei 680 de colegi existenți încă 1200 de colegi pentru a contribui la dezvoltarea rețelei de magazine cu capital 100% românesc La Cocoș”, declara Iulian Nica, la finele lui 2023.

Între timp, compania a anunțat un buget de investiții de 16 milioane de euro pentru deschiderea a alte două magazine, la Brașov și Pitești.

La Brașov, retailerul va deschide o unitate în Brintex Discount Shopping Center, iar la Pitești va inaugura anul viitor o unitate în fostul hypermarket PIC.

Tamas Nagy, Co-Head of EBRD Private Equity a declarat: „Suntem bucuroși să sprijinim creșterea și expansiunea La Cocoș în România alături de co-investitorii noștri, Morphosis Capital și CEECAT Capital. Retailul alimentar este una dintre cele mai active sectoare de interes pentru BERD, iar această investiție reprezintă o oportunitate excelentă pentru Bancă de a sprijini scalarea unui model de afaceri inovator de retail pe o piața atractivă precum România, condusă de un antreprenor puternic și apreciat, Iulian Nica.”

„Suntem entuziasmați să sprijinim La Cocoș în extinderea prezenței sale geografice în România. Iulian și echipa sa au dezvoltat un format unic și de succes, iar cu ajutorul investiției noastre comune credem că La Cocoș poate deveni un campion național și lider regional în sectorul său. De asemenea, suntem entuziasmați să lucrăm împreună cu Iulian și cu partenerii noștri de la BERD și Morphosis în această călătorie”, a declarat Anthony Stalker, Partener în cadrul CEECAT Capital și Președinte al Comitetului Consultativ de Investiții.

„Suntem încântați să investim în La Cocoș, o poveste antreprenorială locală de succes, care și-a demonstrat performanța remarcabilă pe piața de retail din România. Această investiție, a doua pentru Morphosis Capital Fund II, va sprijini expansiunea rapidă a rețelei La Cocoș la nivel național. Viziunea noastră comună cu CEECAT Capital și BERD este de a dezvolta un lanț de magazine care să răspundă nevoilor atât ale clienților B2B, cât și ale celor B2C, iar La Cocoș să devină un punct de referință pentru consumatorii din întreaga țară, contribuind astfel la creșterea economică și la consolidarea economiei locale”, a declarat Simona Gemeneanu, Partener, Morphosis Capital.

BERD este o bancă multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat și inițiativa antreprenorială în 36 de economii de pe trei continente.  Până în prezent, a investit peste 11 miliarde de euro în 547 de proiecte în întreaga țară.

CEECAT Capital este un manager fonduri de private equity care investește în companii mici și mijlocii din Europa Centrală și de Est și Turcia începând cu anul 2005. Baza sa de investitori include instituții financiare globale, fonduri de pensii, fundații și family offices, având misiunea de a crea valoare pe termen lung pentru toți acționarii. CEECAT Capital promovează creșterea responsabilă din punct de vedere social și guvernanța corporativă, concentrându-se pe impactul companiilor din portofoliu asupra amprentei lor de carbon, diversității și implicării în comunitățile lor locale. CEECAT Capital colaborează cu directorii generali (CEO) și echipele de management pentru a dezvolta planuri concrete care să genereze schimbări semnificative și de durată, nu doar în comunitățile lor, ci și în mediul în care operează. Echipa este operațională în cinci birouri: Londra, Luxemburg, București, Belgrad și Istanbul.

Morphosis Capital Cooperatief UA este un fond de private equity înființat în anul 2018 de patru antreprenori români, Simona Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragoș Petre și Andrei Gemeneanu, care își propune să contribuie la dezvoltarea și transformarea IMM-urilor românești în jucători regionali.

Fondul European de Investiții (FEI), principala platformă de finanțare pentru IMM-urile europene, cofinanțat prin Programul Operațional Regional, este investitorul principal al Morphosis Capital, în timp ce fondatorii înșiși sunt cofinanțatori. Morphosis Capital investește în companii românești cu potențial ridicat de creștere din sectoare precum: servicii medicale, tehnologie, producție și servicii B2B, cu perspective de extindere internațională și EBITDA de minimum jumătate de milion de euro. Portofoliul Morphosis Capital include DocProcess, Medima Health, EMI, Cronos Med și Stay Fit Gym. În 2023, Morphosis a realizat primul exit prin vânzarea participației sale minoritare în Clinicile Dentare Dr. Leahu către Regina Maria.

 

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...