Berlinul a naționalizat Gazprom Germania

Gazprom Germania, afacerea din domeniul tranzacţionării, stocării şi transportului energiei abandonată vineri de Gazprom, va fi transferată către Autoritatea de reglementare în energie din Germania (Bundesnetzagentur), a anunţat luni ministrul Economiei, Robert Habeck, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 04 apr. 2022, 20:19
Berlinul a naționalizat Gazprom Germania

Toate drepturile de vot în companie vor fi mutate la Bundesnetzagentur, a declarat Habeck la o conferinţă de presă.

Acesta a dat asigurări că securitatea aprovizionării este în prezent garantată, într-o perioadă de criză a legăturilor energetice dintre Germania şi Rusia, în urma invadării Ucrainei.

Bundesnetzagentur va prelua controlul până în 30 septembrie 2022, va putea înlocui directorii şi face noi angajări.

„Obiectivul nostru este ca Gazprom Germania să funcţioneze în interesul Germaniei şi al Europei”, a declarat Klaus Mueller, şeful Bundesnetzagentur.

Gazprom nu a dat detalii şi nici nu a explicat decizia de a renunţa la Gazprom Germania şi la toate activele companiei, care includ subsidiare în Marea Britanie, Elveţia şi Cehia.

Comisia Europeană a efectuat o inspecţie surpriză la birourile din Germania ale companiei ruseşti Gazprom, pe care o suspectează că a provocat o majorare a preţului gazelor naturale în Europa prin de abuz de poziţie dominantă pe această piaţă.

Rusia este suspectată încă de anul trecut că a limitat oferta de gaze naturale în Europa pentru a provoca o creştere a preţurilor, creştere care s-a agravat odată cu lansarea ofensivei ruseşti în Ucraina la finele lunii februarie.

Executivul comunitar a recunoscut, într-un comunicat publicat în 31 martie, că a efectuat inspecţii, împreună cu Autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei din Germania „la birourile mai multor companii care activează în domeniul furnizării, transportului şi stocării gazelor naturale din Germania”.

Ministerul Economiei a anunţat că vrea să evite posibila achiziţionare a Gazprom Germania de către JSC Palmary şi divizia de servicii de export a Gazprom – LLC – ambele din Rusia. Nu se ştie cine este în spatele companiilor, a precizat Ministerul Economiei, ceea ce implică că achiziţia nu este posibilă din punct de vedere legal, ţinând cont că investitorii sunt din afara UE şi este vorba de infrastructura vitală.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...