Berlinul ia în calcul să interzică exporturile în China de substanțe chimice folosite la producţia de semiconductori – surse Bloomberg

27 04. 2023
Olaf Scholz

Propunerea face parte dintr-un pachet de măsuri pe care Guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz îl analizează pentru a reduce accesul Chinei la bunurile şi serviciile necesare pentru producţia de semiconductori avansaţi, susţin sursele. Cu toate acestea, discuţiile sunt într-un stadiu preliminar şi oficialii care iar parte la aceste discuţii sunt conştienţi că o restricţionare a exporturilor ar putea prejudicia legăturile economice cu Beijingul, precizează sursele.

Merck KGaA şi BASF, două mari companii germane din sectorul chimiei, ar urma să fie puternic afectate dacă va fi implementat un control al exporturilor. Ca reacţie la ştirea Bloomberg, cotaţia acţiunilor BASF a scăzut cu 4,3% la Bursa de la Frankfurt.

Cea mai rapidă şi mai practică modalitate pentru a implementa un control al exporturilor ar fi punerea bunurilor şi serviciilor respective pe lista produselor cu dublă utilizare, susţine una dintre sursele consultate de Bloomberg, adăugând că alte abordări via tratate internaţionale ar dura prea mult. Obiectivul listelor de produse cu dublă utilizare, civilă şi militară, este acela de a preveni producţia de armament.

Dacă Germania va decide să meargă pe varianta restricţionării exporturilor cel mai probabil va urma exemplul ţărilor partenere care au luat măsuri vizând oprirea accesului Chinei la anumite livrări necesare pentru producţia de semiconductori. De exemplu, luna trecută, Guvernul Ţărilor de Jos a fost de acord să se alăture eforturilor SUA de a limita exporturile de tehnologie pentru cipuri către China. Noile măsuri vor diminua exporturile de produse de litografie ale companiei ASML Holding şi se vor adăuga restricţiilor care există deja pentru cele mai moderne maşini de litografie, care sunt vitale pentru producţia celor mai avansate cipuri.

Germania este hotărâtă să îşi reducă dependenţa de China, în condiţiile în care Berlinul are încă dificultăţi de pe urma supra-dependenţei de Rusia pentru energie. Cancelarul Olaf Scholz este împotriva unei decuplări economice bruşte de China şi, în schimb, militează pentru o politică de reducere a riscurilor ceea ce înseamnă diminuarea expunerii Germaniei faţă de piaţa chineză în următorii ani.