‘Ne-am exprimat poziţia extrem de clar, am spus că el trebuie să părăsească ţara cât mai repede posibil’, a precizat o purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Externe, Sawsan Chebli, răspunzând unei întrebări în cadrul unei conferinţe de presă.
‘Acest lucru nu s-a schimbat’, a declarat ea.
‘Nu avem informaţii privind plecarea sa’, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
‘Dacă nu a părăsit ţara, putem lansa oricând o procedură oficială împotriva sa’, a mai afirmat Sawsan Chebli, explicând că dacă acest diplomat ar fi declarat persona non grata, atunci ar avea 72 de ore la dispoziţie pentru a părăsi Germania.
Intervievată de AFP, o purtătoare de cuvânt a ambasadei americane a spus doar că ‘SUA respectă dorinţele guvernului german în ceea ce priveşte acreditările şi prezenţa diplomaţilor’.
Berlinul a luat joi decizia spectaculoasă de a-l expulza pe şeful serviciilor de informaţii americane în Germania – o măsură extrem de rară în cadrul NATO -, care urmează arestării a două persoane suspectate că au spionat în favoarea Washingtonului.
Într-un interviu difuzat sâmbătă de postul public de televiziune ZDF, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel la Washington să-şi schimbe comportamentul în materie de spionaj. ‘Normal, sper că se va schimba ceva’, a declarat ea.
‘Nu mai trăim în epoca Războiului Rece, când nimeni nu avea probabil încredere în nimeni’, a adăugat Merkel.
Germania şi SUA rămân ‘bun prieteni’, a declarat duminică secretarul american de stat John Kerry în timpul unei conferinţe de presă la Viena cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier