Berlinul, Parisul, Kievul şi Moscova cer încetarea ostilităţilor în estul Ucrainei
‘Miniştrii îndeamnă toate părţile să înceteze ostilităţile şi să îşi retragă armamentul greu, în acord cu linia de contact’ definită prin acordurile de la Minsk, conform documentului amintit.
‘Nu vă voi spune că aici am făcut paşii decisivi, dar cred că astăzi (miercuri) s-au obţinut progrese perceptibile’ în negocierile pentru o detensionare a crizei ucrainene, a declarat şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, după trei ore de discuţii cu omologii săi din formatul numit ‘Normandia’.
‘Am căzut de acord asupra liniei’ de contact, a dat el asigurări.
Reuniunea de la Berlin a fost organizată în timp ce tensiunile militare şi diplomatice dintre Kiev şi Moscova au atins cote nemaiîntâlnite din vară. Cu câteva ore înainte de începerea reuniunii, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a afirmat că ‘peste 9.000 de soldaţi ai Federaţiei Ruse’ se află în ţara sa cu ‘peste 500 de tancuri, piese de artilerie grea şi vehicule pentru transportul trupelor’.
În ultimele zile, estul Ucrainei se confruntă din nou cu lupte violente, reaminteşte AFP.
‘Această reuniune nu a rezolvat toate problemele, însă a permis obţinerea unui acord privind retragerea armamentului greu de o parte şi de alta a liniei de contact acceptate pe 19 septembrie la Minsk. Grupul de contact trilateral se va reuni în zilele ce urmează pentru a pune în practică această retragere’, a declarat la rândul său ministrul francez de externe, Laurent Fabius.
‘Ulterior, miniştrii vor aviza, în funcţie de respectarea acestei măsuri şi a acordului de încetare a focului, eventuala organizare a summitului de la Astana’, a adăugat el.
Cu prilejul ultimei lor întâlniri, pe 12 ianuarie, la Berlin, cei patru miniştri au amânat pentru o dată neprecizată un summit, prevăzut iniţial pentru 15 ianuarie la Astana (Kazahstan), între preşedinţii ucrainean, Petro Poroşenko, şi rus, Vladimir Putin, sub egida cancelarului german, Angela Merkel, şi a preşedintelui francez, François Hollande.