„Livrările de arme riscă să alimenteze o cursă a înarmării şi să provoace o alunecare către un război indirect care ar putea cuprinde toată regiunea”, a declarat ministrul pentru cotidianul berlinez.
Miniştrii europeni de Externe au decis un embargo în privinţa armelor cu destinaţia Siria, care nu autorizează decât livrarea „de echipament de protecţie şi dezarmarea opoziţiei”, a amintit Westerwelle, enumerând veste antiglonţ sau echipamente pentru dezamorsarea minelor.
„Nu este vorba decât despre echipamente care nu se pot dovedi mortale”, a precizat ministrul.
El a dezminţit, de asemenea, că ar fi fost trimişi formatori militari pentru rebeli: nici Germania, nici Uniunea Europeană nu au proiecte în acest sens”, a asigurat el.
Miercuri, generalul Selim Idriss, şeful Statului Major al Armatei Siriene Libere (ASL, rebeli), le-a cerut ţărilor europene să ridice embargoul privind armele.
„Acest embargo este cu adevărat regretabil”, a considerat generalul, în cursul unei conferinţe de presă în Parlamentul European din Bruxelles.
Această măsură „nu afectează decât victimele”, în timp ce „regimul primeşte arme ruseşti şi iraniene”, a regretat liderul militar, numit în decembrie la conducerea Consiliului militar suprem al ASL.
Generalul şi-a exprimat dorinţa ca ţările occidentale să furnizeze echipament de apărare, cum ar fi rachete antiaeriene şi de protecţie împotriva tirurilor tancurilor.