Berlinul, uimit de paralela făcută de Putin între Crimeea şi reunificarea germană
Vladimir Putin, fost agent KGB în Germania de Est în 1989, în perioada căderii Zidului Berlinului, a declarat în discursul lui de marţi că Moscova a susţinut reunificarea germană şi speră ca şi germanii să facă acelaşi lucru susţinând aspiraţiile ruse de a-şi ‘restaura unitatea’.
Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert, a calificat cuvintele preşedintelui rus drept ‘comparaţie uimitoare’, definind-o ca una dintre numeroasele ‘paralele istorice părtinitoare’ făcute de la începtul crizei ucrainene.
‘Reunificarea germană a reunit două state separate care formează o singură naţiune. Intervenţia rusă a dus, dimpotrivă, la divizarea Ucrainei’, a spus el, în cadrul unei întâlniri cu presa.
‘Între altele, reunificarea germană a fost un proces pe care comunitatea internaţională l-a acompaniat, în manieră exemplară, prin negocieri 2+4’ care au reunit cele două Germanii, precum şi învingătorii din Cel de-al Doilea Război Mondial: SUA, URSS, Marea Britanie şi Franţa, potrivit acestuia.
Germania ‘nu a uitat că fosta Uniune Sovietică sub Mihail Gorbaciov nu a făcut nimic pentru a împiedica reunificarea paşnică a Germaniei şi suntem fericiţi pentru aceasta şi în prezent’, a subliniat Seibert.
Totuşi, Berlinul ‘nu vede nicio paralelă între reunificarea paşnică a Germaniei şi evenimentele din Crimeea’. În situaţia actuală, ‘Rusia ia calea izolării internaţionale’, a estimat el.
Ministrul german al afacerilor externe, Frank-Walter Steinmeier, a cerut Rusiei – miercuri – să aprobe rapid trimiterea unor observatori internaţionali în Ucraina.
‘Am repetat în convorbirea din această dimineaţă că mandatul observatorilor trebuie pus în aplicare în următoarele 24 de ore’, a declarat Steinmeier presei, după ce a telefonat omologului său rus Serghei Lavrov şi preşedintelui OSCE, Didier Burkhalter, sub egida căreia s-ar desfăşura observatorii.
‘Sper să putem depăşi diferendele noastre asupra acestui mandat astăzi’, a adăugat ministrul.