Berlusconi a adormit la Cannes, în timp ce se vorbea despre salvarea Italiei
Liderii lumii s-au uitat cu groază cum premierul italian, Silvio Berlusconi, a adormit de două ori în timpul summit-ului G20 de la Cannes, în timp ce ei discutau despre cum să împiedice Italia să devină următoarea victimă a crizei din zona euro, comentează Mail on Sunday în ediţia electronică.
Berlusconi, în vârstă de 75 de ani, a fost înghiontit de două ori de oficiali, pentru a fi trezit din somn, relatează Mail on Sunday în ediţia electronică. El a aţipit în timp ce Barack Obama, David Cameron, Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, între alţii, îl îndemnau să facă mai mult pentru a-şi salva ţara de la faliment. Frustraţi de indecizia sa, ei l-au umilit, oligându-l să permită unor inspectori de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) să verifice datele economice ale Italiei, pentru a preveni să o apuce pe urmele Greciei, comentează publicaţia britanică.
„Există o îngrijorare tot mai mare în legătură cu faptul că Berlusconi nu deţine controlul asupra a ceea ce se petrece în Italia. A adormit de două ori în timpul discuţiilor. I-a alarmat foarte tare pe oficialii săi. Au fost nevoiţi să îl trezească cu un ghiont. Ceilalţi oficiali nu au avut cum să nu observe”, a declarat un diplomat care a participat la discuţii.
În timp ce Berlusconi era înghiontit la Cannes, inamicii săi politici, tot mai numeroşi, discutau despre înlăturarea sa de la putere, iar mii de persoane au participat sâmbătă la un miting împotriva Guvernului său, la Roma. De asemenea, doi parlamentari au demisionat din grupul politic al lui Berlusconi, care a rămas cu 314 mandate din cele 630 din Camera Deputaţilor, iar şase foşti aliaţi au făcut apel la „o nouă etapă politică şi un nou Guvern”.
Înainte să plece de la Cannes, Berlusconi a respins îndemnurile de a demisiona, dar se confruntă cu un important vot asupra bugetului, marţi, şi riscă un vot de neîncredere, miercuri, asupra planului său de austeritate. Comunitatea internaţională se teme că Guvernul Berlusconi este prea slab pentru a impune reducerea cheltuielilor, necesară în planul de reducere a datoriei, şi a relansa economia, mai afirmă Mail on Sunday.