Berlusconi a reuşit să restrângă semnificativ decalajul faţă de favoritul din sondaje, Pier Luigi Bersani, după ce a promis că, dacă va fi numit premier şi Partidul Libertăţii va câştiga majoritatea, va institui aministie generală în cazurile de evaziune fiscală, potrivit CNBC.
El însuşi condamnat pentru fraudă fiscală, Berlusconi a declarat la începutul lunii februarie într-un talk show televizat că va oferi „o aministie totală” pe probleme fiscale, deşi partenerii său de coaliţie, patidul Liga Nordului, resping o astfel de măsură.
„Dacă electoratul îmi va acorda mie şi va acorda Partidului Libertăţii o majoritate pe cont propriu, voi trece imediat prin parlament o aministie totală pe probleme fiscale”, a spus fostul premier.
Berlusconi este cu numai 6 puncte procentuale în spatele lui Bersani în cel mai recent sondaj făcut public, care datează din 8 februarie, ultima zi înainte de începutul embargoului legal pe sondaje.
În Italia, evazioniştii au devenit o parte importantă, influentă a electoratului, de la micii afacerişti la magnaţii care îşi ascund banii în bănci străine, potrivit lui Massimo Bordignon, profesor de economie la Universitatea Catolică din Milano, citat de CNBC.
„Atunci când foarte mulţi oameni fac evaziune, devin importanţi ca grup electoral. În final, motivul pentru care ne confrumtăm cu atât de multă evaziune fiscală este că guvernul italian, în particular guvernele de centru-dreapta, nu au luat nicio măsură împotriva ei”, comentează acesta.
Bordignon a precizat că structura economiei italiene are în componenţă numeroase firme mici şi aproximativ 5 milioane de liber profesionişti, care ar putea forma un electorat numeros.
Statul italian pierde în fiecare an aproximativ 120 miliarde euro din cauza evaziunii fiscale, potrivit estimărilor Trezoreriei şi Fiscului. Datoria publică a Italiei este de 2.000 miliarde euro, reprezentând 127% din Produsul Intern Brut.
Autorităţile estimează că italienii au plasat peste 100 miliarde euro în conturi bancare în Elveţia. Fiscul a demarat discuţii cu autorităţile elveţiene pentru a ataca fenomenul, însă nu a fost încheiat încă vreun tratat.
Evaziunea fiscală este la ordinea zilei în Italia, iar dezvăluirile recente de astfel de cazuri au atins şi cele mai rarefiate straturi ale societăţii italiene. Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală în octombrie 2012, dar a făcut apel şi poate candida până la o eventuală decizie definitivă.
„Evaziunea fiscală nu prea este stigmatizată în Italia. O mare parte a populaţiei nu are încredere în guvern, considerând că statul îi exploatează şi nu îi serveşte, nu îi reprezintă. Se adaugă o birocraţie descurajantă şi rate ridicate de taxare şi evaziunea fiscală devine pentru mulţi un act de auto-apărare”, a explicat profesorul Bordignon.
Anul trecut, Garda Financiară din Italia a verificat situaţia fiscală a posesorilor de iahturi ancorate în Bari, descoperind că aproape jumătate dintre aceştia aveau venituri declarate de sub 20.000 euro pe an.
Bordignon consideră că strategia câştigătoare pentru guvern ar fi să atragă opinia publică de partea sa.
„Un lucru care ar ajuta şi care a fost promis de mai multe ori de guverne fără a se face ceva în acest sens este asumarea unui angajament de a da ceva înapoi cetăţenilor, sub forma unor taxe mai mici, orice euro colectat prin lupta împotriva evaziunii fiscale. Asta ar ajuta să reducă simpatia faţă de evazionişti”, spune el.
În presa italiană au apărut recent mai multe cazuri sonore de evaziune fiscală. Fotbalistul argentinian Diego Maradona a dezminţit că ar fi evitat taxe de 40 milioane euro în perioada evoluţiei sale în fotbalul italian, iar designerii de modă Dolce şi Gabbana neagă că s-ar fi sustras de la plata unor taxe în valoare totală de 400 milioane euro la vânzarea mărcilor D&G şi Dolce & Gabbana către holdingul Gado, înfiinţat în Luxemburg în 2004.
Potrivit estimărilor prezentate în luna ianuarie de Comisia Europeană, bugetele statelor europene pierd 1.000 miliarde euro pe an din cauza fraudei fiscale şi evaziunii.