Berlusconi, un lider atipic cunoscut pentru multele gafe, scandaluri sexuale şi bani
În timp ce lucrurile s-au liniştit pe scena politică de la Atena, unde se pregăteşte formarea unui nou guvern, menit să aplice planul de austeritate, stabilit cu instituţiile financiare internaţionale, ochii Europei se îndreaptă spre Italia, următoarea ţară care are nevoie de reforme dure pentru a nu intra în faliment.
Şi dacă până de curând premierul Silvio Berlusconi nu recunoştea că ţara sa are grave probleme financiare, zilele trecute a acceptat monitorizarea FMI şi se vorbeşte chiar şi despre o demisia a sa, după ce, ieri, a pierdut majoritatea în parlament ul de la Roma.
The Economist l-a numit, într-un cover-story, „omul care a distrus o întreagă naţiune”, material pentru care premierul italian a dat publicaţia în judecată. După aproape 15 ani de dominaţie în politica de la Roma, Berlusconi a anunţat recent că nu va mai candida la alegerile din 2013.
Lasă în urmă, însă, o ţara cu o datorie de 2.000 de miliarde de euro, a doua cea mai mare datorie din zona euro, după Grecia. Temerea ţărilor din zona euro este că problemele financiare ale Romei vor avea efecte prelungite asupra economiilor din vestul continentului, puţini oameni politici putând să se laude cu o astfel de „performanţă”.