Bernanke avertizează că progresele în reducerea şomajului din SUA s-ar putea evapora

Economia Statelor Unite trebuie să se întărească pentru ca reducerea ratei şomajului, aflată încă la un nivel inacceptabil de ridicat, să continue, a declarat miercuri preşedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, sugerând că suplimentarea lichidităţilor din piaţă rămâne o opţiune.
Economica.net - mie, 29 feb. 2012, 17:45
Bernanke avertizează că progresele în reducerea şomajului din SUA s-ar putea evapora

„Piaţa muncii este departe de normalitate. Îmbunătăţirea în continuare a condiţiilor de pe piaţa muncii necesită o creştere solidă a cererii şi a producţiei”, a afirmat Bernanke în faţa unei comisii a Congresului, transmite Reuters.

Scăderea rapidă a ratei şomajului din ultimele luni, de la 9,1% în august anul trecut la 8,3% în ianuarie, cel mai redus nivel din ultimii trei ani, a surprins analiştii, având în vedere performanţele economice relativ modeste.

„Declinul şomajului în ultimul an a fost ceva mai rapid decât ne-am aşteptat, dat fiind faptul că economia a avansat la nivelul sau sub trendul pe termen lung”, a spus şeful Fed.

Tonul precaut al lui Bernanke sugerează că banca centrală continuă să analizeze dacă economia are nevoie de o nouă doză de stimuli monetari, prin intermediul achiziţiilor de obligaţiuni.

Fed a redus dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero în 2008, iar de atunci a cumpărat obligaţiuni în valoare de 2.300 de miliarde de dolari, pentru susţinerea economiei.

După şedinţa de politică monetară de la sfârşitul lui ianuarie, Fed a anunţat că dobânda cheie va rămâne la un nivel excepţional de scăzut până la sfârşitul lui 2014.

Pe de altă parte, Bernanke a avertizat că majorarea cotaţiei petrolului din cauza tensiunilor geopolitice legate de programul nuclear iranian ar putea genera accelerarea inflaţiei şi reducerea consumului, pentru o perioadă.

„Preţul benzinei a crescut, fiind probabil să accelereze temporar inflaţia şi să reducă puterea de cumpărare”, a spus şeful Fed.

Nervozitatea din pieţe legată de oferta de petrol a urcat săptămâna trecută cotaţia acestuia la maximul ultimelor 10 luni, de circa 125 dolari pe baril, iar în Statele Unite preţul benzinei se apropie de 4 dolari galonul, punând în pericol redresarea economică.

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...