Bica, Videanu, Alin şi Dorin Cocoş, arestaţi preventiv pentru 30 de zile

Economica.net
31 01. 2015
arest1_97345600

Arestarea celor cinci a fost cerută de DNA, într-un dosar disjuns din cel în care Alina Bica a fost trimisă în judecată în legătură cu retrocedarea ilegală a unui teren din Capitală.

Şedinţa de judecată a început vineri seara şi s-a încheiat sâmbătă, în jurul orei 3 dimineaţa.

Cum ordonanţele de reţinere expiraseră, Adriean Videanu, Alin Cocoş şi Ionuţ Mihăilescu au părăsit sediul instanţei, în vreme ce Alina Bica şi Dorin Cocoş au fost transportaţi în arestul Poliţiei, ei având mandate de arestare în alte dosare.

La ieşire, Videanu a negat acuzaţiile şi a spus că a fost şocat de faptul că în 10 minute a trecut de la calitatea de suspect la cea de inculpat.

Avocata Alinei Bica a declarat că fosta şefă a DIICOT a spus în sala de judecată faptul că se teme pentru viaţa ei, deoarece anterior a primit ameninţări cu moartea în legătură cu dosarul RAFO, în care inculpat este Ovidiu Tender.

Ameninţările ar fi venit din partea a doi deputaţi, în timp ce Bica se afla la un hotel din Constanţa.

De asemenea, Bica le-a spus judecătorilor că generalul Coldea de la SRI i-ar fi zis că Ovidiu Tender trebuie lăsat în pace, deoarece acesta din urmă este o problemă de siguranţă naţională.

Anchetatorii susţin că, în perioada ianuarie 2011-2012, Dorin Cocoş a promis, pretins şi primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase, suma totală de 16 milioane euro, în tranşe, în schimbul influenţei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Alina Bica şi Sergiu Diacomatu, pentru asigurarea soluţionării a două dosare de despăgubire, dintre care unul cu nr.22714/ FFCC (prin care, valoarea unui teren în suprafaţă peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei).

Pentru urgentarea soluţionării dosarului de despăgubire, Dorin Cocoş a dat foloase Alinei Bica, sub forma unei cote dintr-un teren situat în localitatea Snagov, în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi.

Pe de altă parte, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, iar Ionuţ Mihăilescu, fost consilier al Alinei Bica, este acuzat de complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, la 24 septembrie 2013, în dosarul Romgaz instrumentat de DIICOT, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru şi asupra a 80 de acţiuni, deţinute la o firmă de Adriean Videanu.

Ulterior, 25 februarie 2014, printr-o ordonanţă, Alina Bica, în calitate de şef DIICOT, a dispus cu încălcarea prevederilor legale de competenţă admiterea solicitării inculpatului Videanu şi a ridicat sechestrul asigurator.

Prin această acţiune, Alina Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat