Preşedintele în vârstă de 81 de ani, care candidează pentru un nou mandat, şi-a lăudat bilanţul în ceea ce priveşte economia. Întreaga lume este „invidioasă” pe economia SUA, a spus el.
„Am moştenit o economie care era pe marginea prăpastiei”, a afirmat Biden în discursul său, referindu-se la pandemia de COVID-19, care a îngenuncheat cea mai mare economie a lumii.
„Cincisprezece milioane de locuri de muncă au fost create în trei ani, ceea ce reprezintă un record. Iar rata şomajului este cea mai scăzută din ultimii 50 de ani”, a afirmat el.
Cu toate acestea, confruntat cu alegătorii care nu sunt foarte receptivi la aceste statistici, şi asta pentru că americanii continuă să sufere din cauza preţurilor ridicate, preşedintele a subliniat joi o îmbunătăţire a accesului la locuinţe.
În timp ce Medicare, regimul de asigurări de sănătate pentru persoanele de peste 65 de ani din Statele Unite, este pe punctul de a negocia preţul anumitor tratamente, preşedintele a susţinut scăderea preţului a 500 de medicamente în următorul deceniu pentru a economisi banii contribuabililor.
Democratul a cerut, de asemenea, o creştere a ratei impozitului pe profit şi a spus că doreşte să îi impoziteze pe miliardari cu până la 25%.
„Este timpul să creştem impozitul minim pe profit la cel puţin 21%, astfel încât toate companiile mari să înceapă în cele din urmă să-şi plătească partea”, a spus el.
În contextul concurenţei cu China, Joe Biden a ţinut să reamintească măsurile pe care le-a luat pentru a limita exporturile de tehnologii avansate.
„Sincer, în ciuda retoricii sale dure cu privire la China, predecesorul meu nu a avut niciodată ideea de a face aşa ceva”, a spus Biden, referindu-se la republicanul Donald Trump, care candidează de asemenea la alegerile prezidenţiale.
El a adăugat că Washingtonul se află într-o „poziţie mai puternică” decât oricine altcineva pentru a câştiga împotriva Chinei, subliniind în acelaşi timp că nu încearcă să intre în conflict cu a doua cea mai mare economie a lumii.
Afectat în sondaje de aproape trei ani de inflaţie ridicată, preşedintele continuă să-şi prezinte măsurile pentru a restabili puterea de cumpărare a americanilor, în special a gospodăriilor din clasa de mijloc şi a persoanelor mai puţin înstărite.
El a spus că doreşte să implementeze un credit fiscal anual pentru a-i ajuta pe americani cu costurile locuinţelor şi a subliniat eforturile sale de a reduce preţurile neloiale şi taxele ascunse.
De asemenea, a vizat, aşa cum face de câteva luni, industria agroalimentară care, pentru a face faţă inflaţiei, reduce cantităţile vândute, dar lasă produsele la acelaşi preţ.
Cu toate acestea, este puţin probabil ca propunerile economice ale candidatului democrat să fie puse în practică, deoarece, chiar dacă Joe Biden va fi reales în noiembrie, ar trebui să aibă o majoritate democrată în Senat şi Camera Reprezentanţilor, lucru care este departe de a fi sigur, pentru a le pune în aplicare.
Astfel, administraţia Biden nu a reuşit să ratifice planul pentru un impozit global pe profit, în ciuda faptului că a fost adoptat în octombrie 2021 de ţările OCDE.
„Preşedintele va prezenta săptămâna viitoare un buget care va reduce deficitul cu 3.000 de miliarde de dolari în decurs de zece ani”, a declarat Lael Brainard, principalul său consilier economic, într-o conferinţă telefonică înainte de discurs.
Acesta este un alt atac la adresa lui Donald Trump, a cărui reformă fiscală din 2017 a făcut ca datoria să crească semnificativ.